Ο ηθοποιός Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Έχει ασχοληθεί με το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια, τον έχουμε συναντήσει θεατρικά σε δύο επιτυχημένες και εμπνευσμένες δουλειές στο Θέατρο 104 με την Ομάδα Παπαλάνγκι. Πρωταγωνίστησε στην devised παράσταση «Ελέφαντας» και στο “Sex” της Justine Del Corte, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Φέτος, επανέρχεται στην ίδια θεατρική στέγη, σε έναν ρόλο-πρόκληση. Υπό την σκηνοθετική οπτική του Χρήστου Τσαβλίδη, παρουσιάζει τον μονόλογο «Από Μέσα». Πρόκειται για μια θεατρική δουλειά με αφετηρία το μυθιστόρημα Nutshell του Βρετανού συγγραφέα Ian McEwan, το οποίο έχουν διασκευάσει από κοινού με τον Χρήστο Τσαβλίδη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί για δύο μόνο παραστάσεις, τις Παρασκευές 8 και 15 Απριλίου.

Ένα έμβρυο παρακολουθεί και μας αφηγείται λεπτό προς λεπτό την περιπετειώδη ζωή της μητέρας του, της Τρούντυ και του εραστή της. Ένας μονόλογος με στοιχεία δανεισμένα από το stand up και με όπλα το χιούμορ κι ένα μικρόφωνο δημιουργούν ένα ασυνήθιστο πάρτυ μέσα σε μια μήτρα. Ένα αγέννητο παιδί παρακολουθεί, ακούει, αφουγκράζεται, γι’ αυτό και ξέρει τα πάντα… από μέσα.

Ο Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης μιλά στο Artic.gr για το «Από Μέσα» και την ενασχόλησή του με το έργο του Ian McEwan, τη συνεργασία του με τον Χρήστο Τσαβλίδη, την υποκριτική πρόκληση του μονολόγου και τις επιδιώξεις του σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης | Συνέντευξη

Λυδία: – Το Από Μέσα είναι μια παράσταση με αφετηρία το Nutshell του Ian McEwan. Ποια ήταν η αφορμή ενασχόλησης με αυτό το κείμενο;

Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης: – Ο αδερφός μου το διάβασε μου και μου το πρότεινε. Βέβαια, απλά να το διαβάσω. Νομίζω το γεγονός ότι το έργο είναι σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η πρωτοτυπία ενός εμβρύου που αφηγείται και η ευστροφία της γραφής είναι αυτά που με κέρδισαν απ’ την αρχή.

Λυδία: – Η διασκευή και η δραματουργική επεξεργασία του κειμένου έγινε από κοινού με εσένα και τον Χρήστο Τσαβλίδη, με τον οποίο έχετε συνεργαστεί αρκετές φορές σε παραστάσεις όπως «Ελέφαντας» και “Sex” της Justine Del Corte. Πώς ήταν η συνεργασία σας και πώς πιστεύεις ότι συνέβαλε στο τελικό αποτέλεσμα της παράστασης;

Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης: – Με τον Χρήστο γνωριζόμαστε καλά και υπάρχει εμπιστοσύνη, κάτι  που είναι το σημαντικότερο απ’ όλα. Εμπιστοσύνη ακόμα και εκεί που υπάρχουν διαφωνίες. Επίσης υπάρχει κοινή αντίληψη απέναντι στο θέατρο και κοινή στάση απέναντι στην ζωή γενικότερα. Αν δεν υπήρχαν αυτά δεν θα υπήρχε λόγος να συνεργαζόμαστε.

Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης - Από Μέσα
«Από Μέσα» – Ένας μονόλογος με στοιχεία δανεισμένα από το stand up και με όπλα το χιούμορ κι ένα μικρόφωνο δημιουργούν ένα ασυνήθιστο πάρτυ μέσα σε μια μήτρα.

Λυδία: – Το Από Μέσα είναι ένας μονόλογος με στοιχεία δανεισμένα από το stand up. Πώς επιδρά το χιούμορ στην εν λόγω παράσταση;

Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης: – Το χιούμορ είναι ένα βασικό κομμάτι της παράστασης, θα έλεγα ότι διατρέχει όλη την παράσταση. Είναι ένα μέσω επικοινωνίας. Το βασικότερο είναι ότι φτιάξαμε μια παράσταση που μοιάζει με εμάς. Έχει χιούμορ, ευαισθησία, καφρίλα, τρυφερότητα. Υλικά δικά μας.

«Να περιορίζεσαι σ’ ένα καρυδότσουφλο, να βλέπεις τον κόσμο σε δύο εκατοστά ελεφαντόδοντου, σ’ έναν κόκκο άμμου. Και γιατί όχι, όταν όλη η λογοτεχνία, όλη η τέχνη, όλη η ανθρώπινη προσπάθεια είναι απλώς ένα απειροελάχιστο ίχνος στο σύμπαν όλων των πιθανών πραγμάτων.  Ακόμα κι αυτό το σύμπαν μπορεί να είναι ένα απειροελάχιστο μόριο σε μια πληθώρα από πραγματικά ή πιθανά σύμπαντα»

Λυδία: – Αποτελεί για ’σένα πρόκληση υποκριτικά ο μονόλογος;

Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης: – ΦΦΦΦ!!!!Τεράστια. Από τα πιο δύσκολα και αγχωτικά πραγματα. Αλλά είναι έρευνα.

Λυδία: – Τελικά, τι μπορεί να αφουγκράζεται, να ακούει και να αντιλαμβάνεται ένα αγέννητο παιδί… από μέσα;

Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης: – Η παράσταση αποτελεί προϊόν σύμβασης. Δεν είναι υπερηχογράφημα ούτε αποτέλεσμα ιατρικής έρευνας. Η έρευνά μας κινήθηκε γύρω από την αθωότητα ενός πλάσματος που μιλάει για τον κόσμο που ακόμα δεν έχει γνωρίσει. Μια αθωότητα που εμείς μπορούμε να φανταστούμε. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορώ να δώσω εκτός σκηνής.

Από Μέσα - Θέατρο 104
«Από Μέσα», σε σκηνοθεσία Χρήστου Τσαβλίδη, με τον Άγγελο-Προκόπιο Νεράντζη στο Θέατρο 104

Λυδία: – Πώς βλέπεις την ελληνική θεατρική σκηνή σήμερα και ποια θα ήθελες να είναι μελλοντικά η δική σου θέση εντός της;

Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης: – Η καθεμία και ο καθένας κάνουν ότι πιστεύουν καλύτερο. Δεν θέλω λοιπόν να κρίνω την θεατρική σκηνή. Ξέρω ότι θέλω να συνεχίσω να κάνω δουλειές που με κάνουν χαρούμενο. Να συναντιέμαι με ωραίους ανθρώπους. Να ζω από την δουλειά μου με πραγματικά καλούς όρους. Και να έχω χρόνο για δοκιμή, έρευνα και εξέλιξη.

Συντελεστές παράστασης | Από Μέσα

 • Σκηνοθεσία: Χρήστος Τσαβλίδης
 • Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Τσαβλίδης, Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης
 • Σκηνικό περιβάλλον: Αγγελική Φιλιππή
 • Μουσική: Δήμος Βρύζας
 • Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
 • Teaser, trailer: Σιδέρης Νανούδης
 • Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
 • ΠΑΙΖΕΙ:  Άγγελος – Προκόπιος Νεράντζης
Πληροφορίες

 • Τοποθεσία: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι – Αθήνα (μετρό Κεραμεικός)
 • Ημερομηνία: Για δύο μόνο παραστάσεις: Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, στις 21.00 και Παρασκευή 15  Απριλίου στις 21.00.
 • Διάρκεια: 60′
 • Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τηλ : 210 3455020, 6951269828
 • Τιμές εισιτηρίων: 12 € (κανονικό), 8€ (μειωμένο), 5€ (ατέλειες)
 • Ηλεκτρονική Προπώληση: viva.gr
Διαβάστε περισσότερες Θεατρικές συνεντεύξεις εδώ

Πηγή