Ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί την απώλεια του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη, μουσικού και στιχουργού μεγάλων επιτυχιών, Τάκη Μουσαφίρη, ο οποίος «έφυγε» σήμερα, Πέμπτη 11 Μαρτίου, σε ηλικία 83 ετών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της οικογένειάς του, ο Τάκης Μουσαφίρης είχε αναρρώσει πριν από μία εβδομάδα από τον κορονοϊό, αλλά έχασε τη μάχη με ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τους τελευταίους έξι μήνες.

Μερικές από τις μεγάλες και αξέχαστες επιτυχίες του ήταν οι εξής: «Πες μου πού πουλάν καρδιές», «Κάνε κάτι λοιπόν να χάσω το τρένο», «Μυστικέ μου έρωτα», «Ο ταξιτζής», «Εγώ ο ξένος», «Εγώ δεν ήμουνα αλήτης» και πολλές άλλες.

Τάκης Μουσαφίρης | Λίγα λόγια για το έργο του

Ο Τάκης Μουσαφίρης υπέγραψε αναρίθμητες και αλησμόνητες επιτυχίες και συνεργάστηκε με σπουδαίους λαϊκούς ερμηνευτές, όπως ο Στράτος Διονυσίου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Τόλης Βοσκόπουλος.

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρός. Τη δεκαετία του ’80 θα αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους και, ίσως, ο περισσότερο πολυτραγουδισμένος λαϊκός συνθέτης και στιχουργός.

Από παιδί ακόμα ασχολήθηκε με την κιθάρα. «Άκουγα να παίζει πιάνο μια γειτόνισσα και προσπαθούσα να μάθω τους τόνους. Μετά, προσπαθούσα να κουρδίσω την κιθάρα, ακούγοντας τα κουδούνια των προβάτων» είχε πει, παλαιότερα σε συνέντευξή του.

Μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια. Προτού μετακομίσει στην Αθήνα, έπαιζε σε ταβέρνες και κουτούκια των Ιωαννίνων. Και οι δύο γονείς του ήταν μουσικά καταρτισμένοι και του μετέδωσαν τις γνώσεις τους. Όλοι μαζί μετακόμισαν στην πρωτεύουσα για μια καλύτερη τύχη.

Οι πρώτες του δουλειές στην Αθήνα ήταν σε μικρά ταβερνάκια και μπουάτ της Πλάκας.

Αν και έγραφε από πολύ νωρίς τραγούδια, τα μεγάλα του σουξέ τα έδωσε σε μεγάλους τραγουδιστές στα μέσα της δεκαετίας του ’70 -«Κάνε κάτι να χάσω το τρένο», «Πες μου πού πουλάν καρδιές», «Σε μια στοίβα καλαμιές», «Χιονάνθρωπος», τα οποία τραγούδησε ο  Δημήτρης Μητροπάνος. Τη δεκαετία του ’80 έδωσε τεράστιες επιτυχίες στον Στράτο Διονυσίου: «Ο ταξιτζής», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Εγώ να δεις», ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε παλαιότερα η Πίτσα Παπαδοπούλου πως «Αν δεν ήταν ο Μουσαφίρης, εγώ θα ήμουν απλά μια τραγουδίστρια που, ίσως, να μη με ήξερε κανείς σήμερα».

Ο Τάκης Μουσαφίρης είχε κάνει δισκογραφία και με δύο ψευδώνυμα: Αντώνης Ζάννας και Νίκος Μιχαήλ.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Πηγή