Μετά από οκτώ μήνες εκκωφαντικής απουσίας, ανοίγουν θέατρα, κινηματογράφοι και μουσικές σκηνές από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σχετικά η κυβέρνηση. Η πληρότητα θα εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας, ενώ για καθένα από τα τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας που θα την καθορίζουν έχουν οριστεί συγκεκριμένα μέτρα.

Την παρούσα στιγμή, το ποσοστό αντιστοιχεί στο επίπεδο 3 στο νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας που δημοσιοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας και στον οποίο εντάσσεται η περιφέρεια Αττικής. Με βάση το επίπεδο αυτό, το ποσοστό πληρότητας είναι 30%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, ηλεκτρονικά εισιτήρια, τήρηση απαραίτητων μέτρων ασφαλείας, χωρίς όμως την επιβολή πλαφόν προσέλευσης στους θεατρικούς χώρους με ανώτατο όριο (ανεξαρτήτως τετραγωνικών και χωρητικότητας) τα 150 άτομα.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν τροχοπέδη όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, καθώς καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη -έως και μη βιώσιμη- τη λειτουργία των περισσότερων θεατρικών σκηνών της πρωτεύουσας, αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο, καθώς η οδηγία ενημέρωσης του ειδικού χάρτη υγιειονομικής ασφάλειας θα γίνεται ανά 14 ημέρες αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ως προς την προπώληση εισιτηρίων εντός κι εκτός Αττικής.

Βέβαια, είναι γνωστό ότι παράλληλα εκπονείται από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας σχέδιο στήριξης των θεάτρων με την επιδότηση κενών θέσεων, πράγμα αδιαμφισβήτητα απαραίτητο για την αποφυγή της ολοκληρωτικής καταστροφής και την επιβίωση της πολιτιστικής ζωής της χώρας.

Τα τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας

 • Επίπεδο 1 – Χαμηλό
  Ανοικτοί χώροι διεξαγωγής, από 300 θέσεις και πάνω, 65% πληρότητα με ανώτατο όριο 500 άτομα καθήμενοι 300 θέσεις και κάτω, 65% πληρότητα, έως 200 καθήμενοι. Υποχρεωτική χρήση μάσκας. Κλειστοί χώροι διεξαγωγής άνω 300 ατόμων, 65% πληρότητα με μέγιστο 500 καθήμενοι. Κλειστοί χώροι διεξαγωγής έως 300 άτομα, 65% πληρότητα με μέγιστο 200 καθήμενοι. Υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
 • Επίπεδο 2 – Μέτριο
  Ανοικτοί χώροι διεξαγωγής, από 300 θέσεις και πάνω, 50% πληρότητα με ανώτατο όριο 400 άτομα καθήμενοι 300 θέσεις και κάτω, 50% πληρότητα, έως 150 καθήμενοι. Υποχρεωτική χρήση μάσκας. Κλειστοί χώροι διεξαγωγής άνω 300 ατόμων, 50% πληρότητα με μέγιστο 300 καθήμενοι. Κλειστοί χώροι διεξαγωγής έως 300 άτομα, 50% πληρότητα με μέγιστο 150 καθήμενοι. Υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
 • Επίπεδο 3 – Υψηλό
  Ανοικτοί χώροι διεξαγωγής, από 300 θέσεις και πάνω, 30% πληρότητα με ανώτατο όριο 200 άτομα καθήμενοι 300 θέσεις και κάτω, 30% πληρότητα, έως 90 καθήμενοι. Υποχρεωτική χρήση μάσκας. Κλειστοί χώροι διεξαγωγής άνω 300 ατόμων, 30% πληρότητα με μέγιστο 150 καθήμενοι. Κλειστοί χώροι διεξαγωγής έως 300 άτομα, 30% πληρότητα με μέγιστο 90 καθήμενοι. Υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
 • Επίπεδο 4 – Πολύ Υψηλό
  Αναστολή προσέλευσης κοινού. Δυνατότητα διαδικτυακής προβολής.
Μουσικές Σκηνές

Παρόλο που στον χώρο του θεάτρου, έπειτα από πιέσεις και υπερ-προσπάθεια των θεατρικών παραγωγών ώστε να αποφευχθεί το πλαφόν προσέλευσης, στις μουσικές σκηνές επιβλήθηκε μέγιστος αριθμός θεατών. Στους χώρους με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 300 ατόμων το όριο των θεατών θα είναι 100, ενώ σε αυτές με χωρητικότητα μικρότερη των 300 ατόμων, η μέγιστη προσέλευση αναφέρεται σε 50 άτομα.
Κινηματογράφοι & Μουσεία

Οι κλειστοί κινηματογράφοι θα επαναλειτουργήσουν από τις 12 Οκτωβρίου σύμφωνα με τον ίδιο τρόπο που θα σηκώσουν την «αυλαία» και τα κλειστά θέατρα, δηλαδή με 30% πληρότητα, υποχρεωτική μάσκα και έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Όσον αφορά στα κλειστά μουσεία, επιβάλλονται οι αποστάσεις δύο (2) μέτρων, η χρήση μάσκας και η απαγόρευση των ομαδικών ξεναγήσεων.

Διαβάστε περισσότερα θεατρικά νέα εδώ

Πηγή