Μια γυναίκα στο Ιατρικό Κέντρο New York-Presbyterian/Weill Cornell στη Νέα Υόρκη, έκανε μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων από ενήλικο συγγενή και από αίμα ομφάλιου λώρου από ένα άσχετο προς την ίδια νεογέννητο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οξεία μυελογενής λευχαιμία.

Τα βλαστοκύτταρα που εισήχθησαν στο σώμα της ασθενούς περιείχαν μια γενετική μετάλλαξη που καθιστά το γονίδιο CCR5, ένα κοινό σημείο εισόδου για τον ιό HIV στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, αδιαπέραστο στον ιό.

Η θεραπεία βοηθάει στο να διακοπεί η εξέλιξη της μακράς λοίμωξης HIV σε Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS).

Βέβαια, αν και άλλοι τρεις άντρες ασθενείς έχουν επίσης επιτύχει ύφεση του HIV μετά από παρόμοιες θεραπείες γονιδιακής θεραπείας για καρκίνους του αίματος όπως η λευχαιμία δεν εξελίχθηκε τόσο καλά η θεραπεία όσο στη γυναίκα, καθώς υπέστησαν σοβαρές παρενέργειες.

Εκτιμούν, δε, πως η χρήση αίματος του ομφάλιου λώρου δεν χρειάζεται να έχει τέλεια γενετική ταύτιση με τον παραλήπτη.

Να σημειωθεί, ότι η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2017 και δεν έχουν κηρύξει επίσημα ως θεραπευμένη την ασθενή, διότι οι γιατροί περιμένουν να δουν, εάν ο ιός επιστρέψει.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2020 η γυναίκα  σταμάτησε να παίρνει αντιρετροϊκή θεραπεία, την οποία τα οροθετικά άτομα λαμβάνουν σε τακτικές δόσεις προκειμένου να διατηρήσουν τις λοιμώξεις τους σε χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα:

Οι πυροσβέστες τίμησαν την ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου με μια ξεχωριστή δράση

Φωτογραφία εξωφύλλου

Πηγή