Η Δήμητρα Παπαδήμα είναι μια ηθοποιός με πάθος και μια φλόγα ασίγαστη για την υποκριτική τέχνη, πράγμα έκδηλο σε κάθε της θεατρική εμφάνιση. Τα τελευταία δύο χρόνια υποδύεται τη μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου Μαρίκα Κοτοπούλη στο έργο που έγραψε η ίδια, «Το Αγρίμι». Μέσα από την εξιστόρηση της ζωής της μεγάλης ιέρειας του θεάτρου αποκαλύπτονται το πάθος και η δύναμη ενός ατίθασου και ασυμβίβαστου πνεύματος.

Φέτος το καλοκαίρι, η ελεύθερη γυναίκα, το γεννημένο αγοροκόριτσο, «το Αγρίμι», περιοδεύει τους καλοκαιρινούς μήνες σε ανοιχτούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και τα λέει όλα έξω από τα δόντια. Μιλάει για τον μεγάλο και παθιασμένο της έρωτα με τον Ίωνα Δραγούμη, τις αδυναμίες της, τα πάθη της, αυτοσαρκάζεται, βρίζει, καταριέται, πάσχει.

Η Δήμητρα Παπαδήμα μιλά στο Artic.gr για την απήχηση της παράστασης, την αφορμή για την ενασχόλησή της με την Μαρίκα Κοτοπούλη, τα στοιχεία της προσωπικότητάς της που τη γοήτευσαν ιδιαίτερα, καθώς και για την παρούσα κατάσταση του Πολιτισμού.

Δήμητρα Παπαδήμα

Λυδία: – Η παράστασή σας, «Το Αγρίμι», περιοδεύει φέτος το καλοκαίρι σε ανοιχτούς χώρους ανά την Ελλάδα. Τι έχετε αποκομίσει από τις εντυπώσεις των θεατών που έχουν παρακολουθήσει την παράσταση μέχρι τώρα;

Δήμητρα Παπαδήμα: – Οι εντυπώσεις των θεατών μου έδωσαν δύναμη και με διαβεβαίωσαν πως πρέπει να συνεχίσω αυτήν την παράσταση παρά τις συνθήκες! Το κοινό διψάει για Αλήθεια! Διψάει για γνώση ουσιαστική. Διψάει να πάρει απαντήσεις για το τι συμβαίνει σε αυτόν τον ετοιμόρροπο κόσμο! Ετοιμόρροπο τότε, πριν έναν αιώνα, έτοιμος για φούντο τώρα! Το κοινό θέλει να δικαιωθεί για τις αμφιβολίες του… Να νοιώσει πως δεν είναι μόνο δικές του! Να τις μοιραστεί! Το κοινό σε αυτό το έργο Ελευθερώνεται! Έστω για μια ώρα και είκοσι λεπτά και αυτό με φτάνει στα ουράνια!

Δήμητρα Παπαδήμα, Γιάννης Μποσταντζόγλου
«Το Αγρίμι» της Δ. Παπαδήμα, σε σκηνοθεσία των Δ. Παπαδήμα και Γ. Μποσταντζόγλου

Λυδία: – Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε το συγκεκριμένο έργο;

Δήμητρα Παπαδήμα: – Αφορμή για να ασχοληθώ με την Κοτοπούλη μου έδωσε η προηγούμενη παράστασή μου, όπου ερμήνευα την καταθλιπτική αριστοκράτισσα, γυναίκα των γραμμάτων, Πηνελόπη Δέλτα! Θέλησα να φτάσω στην άλλη μεριά, να ασχοληθώ με την αμφιβόλου ηθικής και αναμφιβόλου υποκριτικου ταλέντου, Μαρίκα Κοτοπουλη! Και είχα δίκαιο! Το ΑΓΡΙΜΙ του Ίωνα Δραγούμη μου ταιριάζει γάντι! Αστείρευτη πηγή δύναμης! Με μια ευαισθησία κρυμμένη στα πιο σκοτεινά και απροσπέλαστα σημεία της ύπαρξής της!

Λυδία: – Ποιο στοιχείο της προσωπικότητας της Μαρίκας Κοτοπούλη σας κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον από την έρευνα που κάνατε και ποια προσέγγιση ακολουθήσατε με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου σκηνοθετικά;

Δήμητρα Παπαδήμα: – Η Κοτοπούλη είναι φωτιά, είναι δύναμη! Με αλήτικη ψυχή! Καθαρό χρυσάφι δηλαδή! Μιλάει έξω από τα δόντια, δεν συμβιβάζεται και γνωρίζει το Γελοίον της Ανθρώπινης Ύπαρξης! Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου έφτιαξε μια Κοτοπούλη που δημιουργεί την εντύπωση πως η επαναστάτρια ζωντάνεψε!

Δήμητρα Παπαδήμα: «Η Κοτοπούλη είναι φωτιά, είναι δύναμη! Με αλήτικη ψυχή! Καθαρό χρυσάφι δηλαδή!»

Λυδία: – Πώς επέδρασε η τέχνη στην ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη; Είχε ιαματικό χαρακτήρα;

Δήμητρα Παπαδήμα: – Η Κοτοπούλη είναι γνήσιο παιδί της τέχνης! Στο σανίδι γεννήθηκε! Στο σανίδι τη θήλαζε η μητέρα της Ελένη, στο σανίδι έκανε τα πρώτα της βήματα σε αυτόν τον κόσμο! Οπότε ζωή και σκηνή για εκείνη ήταν το ίδιο πράγμα! Είναι γεγονός ότι η τέχνη λυτρώνει από πολλά δεινά! Αυτό βέβαια δε συμβαίνει στις μέρες μας! Στις μέρες μας δεν υπάρχει τέχνη! Πάρα μπουρδούκλωμα, παραμόρφωση, ερασιτεχνισμός!

Δήμητρα Παπαδήμα
Δήμητρα Παπαδήμα: «Το ΑΓΡΙΜΙ του Ίωνα Δραγούμη μου ταιριάζει γάντι!»

Λυδία: – Εντοπίσατε, ενδεχομένως, κάποιο κομμάτι της ιέρειας του θεάτρου που να «συγγενεύει» με εσάς σε κάποιο επίπεδο;

Δήμητρα Παπαδήμα: – Ασφαλώς λάτρεψα την ελευθερία της! «Σαν πουλί θα πετάξω, άπιαστο πουλί ξεστρατημένο! Σκλάβα εγώ δεν γίνομαι, ξεκάθαρα πράγματα! Είναι στην φύση μου η ελευθερία. Στη φύση μου!!!!

Λυδία: – Πώς κρίνετε την πορεία του θεάτρου και του πολιτισμού εν γένει, κατά τη συνθήκη της πανδημίας;

Δήμητρα Παπαδήμα: – Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω την κατάντια! Την κατάντια του δήθεν Πολιτισμού! Μιλάμε για πολιτισμένο κόσμο! Γιατί απλώς έχουμε χάσει το νόημα των λέξεων! Δεν υπάρχει τέχνη! Μπείτε σκύλοι κι αλέστε, αφού έχετε πλάτες! Ασφυκτιώ από τη βλακεία, την προχειρότητα, την ανηθικότητα! Την υποκρισία! Διαγράφω την εξουσία!

Δήμητρα Παπαδήμα: «Στις μέρες μας δεν υπάρχει τέχνη! Πάρα μπουρδούκλωμα, παραμόρφωση, ερασιτεχνισμός!»

Λυδία: – Κατά πόσο θεωρείτε ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την κατάχρηση εξουσίας και τις κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο του θεάτρου θα συντελέσουν στον επαναπροσδιορισμό και την αποδόμηση ορισμένων «πάγιων» τακτικών που λάμβαναν χώρα;

Δήμητρα Παπαδήμα: – Καθόλου! Τίποτα δεν θα αλλάξει! Λίγος φόβος σαν αλατοπίπερο! Και ξανά προς την δόξα της μετριότητας και της ανηθικότητας! Και ζήτω το χρήμα!!! Σεξ και χρήμα κινούν το νήμα της Ζωής! Θαυμάζω τον εαυτό μου που ακόμα αντέχω!

«Το Αγρίμι» | Συντελεστές της παράστασης

  • Κείμενο : Δήμητρα Παπαδήμα
  • Σκηνοθεσία : Δήμητρα Παπαδήμα – Γιάννης Μποσταντζόγλου
  • Σκηνικά-Κοστούμια : Χριστίνα Οικονόμου
  • Μουσική επένδυση : Χρήστος Στεργίου
  • Eπικοινωνία και προβολή της παράστασης : Νταίζη Λεμπέση
  • Παραγωγή : Spotlight Productions
  • Ερμηνεύει η Δήμητρα Παπαδήμα – Μαζί της ο Γιάννης Μποσταντζόγλου
Πληροφορίες

  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 16 Ιουλίου Κηποθέατρο Παπάγου, Παρασκευή 23 Ιουλίου Δημοτικό ΘέατροΆλσους Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής
  • Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr

Διαβάστε περισσότερες θεατρικές συνεντεύξεις εδώ

Πηγή