Οι Ντίνα Κούκου, Φανή Γρύλλη, Σοφία Ρούβα και Αναστασία Τσούτση της ομάδας Ανδρομέδα παρουσιάζουν την παράσταση «Δεν είναι παιχνίδι» στο Θέατρο Noūs, Creative space κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.

Τo έργο καταπιάνεται με τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα και βασίζεται, όπως οι προηγούμενες παραγωγές της «Ανδρομέδας», σε μαρτυρίες ανθρώπων. Τρεις γυναίκες αποφασίζουν να περάσουν ένα βράδυ πίνοντας και συζητώντας. Στο σπίτι μαζί τους βρίσκεται και η ανήλικη αδερφή της οικοδέσποινας. Και οι τέσσερις διαφορετικές μεταξύ τους, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές καταβολές. Εξομολογούνται ιστορίες στις οποίες έχουν υπάρξει θύματα ή θύτες μέσω διαδικτύου. Διαδικτυακοί εκβιασμοί, sextortion, revenge porn, bullying, απάτες και ο εθισμός στο διαδίκτυο. Οι τέσσερις πρωταγωνίστριες αποκαλύπτονται.

«…Οι θύτες σκέφτονται πριν κάνουν ό,τι κάνουν; Μαθαίνουν ποτέ την έννοια της λέξης «ευθύνη»; Την αναλαμβάνουν ποτέ;…»

Οι Ντίνα Κούκου, Φανή Γρύλλη, Σοφία Ρούβα και Αναστασία Τσούτση που απαρτίζουν την Ομάδα Ανδρομέδα μιλούν στο Artic.gr για το ευαίσθητο θέμα της παράστασης «Δεν είναι παιχνίδι», την κακοποίηση των γυναικών, το διαδίκτυο, τον έλεγχο και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις.

«Δεν είναι παιχνίδι» | Ντίνα Κούκου – Φανή Γρύλλη – Σοφία Ρούβα – Αναστασία Τσούτση

Μαριάννα: Η παράσταση σας πραγματεύεται ένα ζήτημα πιο επίκαιρο από ποτέ, την κακοποίηση των γυναικών, και στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσω του διαδικτύου. Ποιος είναι ο στόχος της συγκεκριμένης παράστασης ως προς αυτό το κοινωνικό ζήτημα;

Ντίνα Κούκου: – Είναι πολύ σημαντικό που αρχίζουμε να συζητάμε δημόσια για την κακοποίηση των γυναικών. Είναι πολύ σημαντικό που υπάρχουν δράσεις που αναδεικνύουν τα έμφυλα ζητήματα, καταδικάζοντας την έμφυλη βία. Είναι πολύ σημαντικό που έχει ανοίξει ένας δρόμος υποστήριξης των θυμάτων. Θέλαμε μέσα από την παράσταση να υπογραμμίσουμε ότι το διαδίκτυο είναι ένας μικρός καθρέφτης της κοινωνίας μας, άρα ένας ακόμα «χώρος», στον οποίο τελούνται αξιόποινες πράξεις ή αντικοινωνικές, παραβατικές, κακοποιητικές συμπεριφορές.

Φανή Γρύλλη: – Λόγω της μορφής που έχει το διαδίκτυο, πολλές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε αν αυτό που μας συμβαίνει αποτελεί πράγματι παραβίαση, καταλήγουμε να αμφισβητούμε τις εαυτές μας από φόβο μην γίνουμε υπερβολικές ή δυσάρεστες. Ένα βασικό μας μέλημα είναι κάθε άνθρωπος ,ανεξαρτήτως φύλου, που έρχεται να δει την παράσταση και ίσως έχει βιώσει μια αντίστοιχη ιστορία, να αντιληφθεί ότι δεν είναι μόνος, ότι υπάρχουν ασφαλείς χώροι για να μιλήσει και να λάβει την βοήθεια που χρειάζεται.

Σοφία Ρούβα: – Σε μια εποχή πλέον που το διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας , θελήσαμε να ανοίξουμε μια κουβέντα, ένα διάλογο με τους ανθρώπους που έρχονται να παρακολουθήσουν την παράσταση, ώστε να είμαστε όλες-οι πιο υποψιασμένες-οι με σκοπό την μείωση των κακοποιητικών περιστατικών, την προστασία των θυμάτων, αλλά και την εκπαίδευση, ώστε να μην δημιουργεί η κοινωνία μας θύτες.

Αναστασία Τσούτση: – Θέλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα τόσα πολλά που έχουν συμβεί σε τόσες πολλές από εμάς, που δεν είπαμε ποτέ, που υποκριθήκαμε πως «είναι εντάξει» για να μοιάζουμε περισσότερο με το πώς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε -κοινωνικά- να είμαστε. Αθόρυβες και διακριτικές. Τη στιγμή που μια μεγάλη πλειοψηφία, έχουμε μέσο όρο περίπου 2 dating app στο κινητό μας, και πλείστες εφαρμογές social media, ας μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Δεν είναι παιχνίδι
Φανή Γρύλλη: Ένα βασικό μας μέλημα είναι κάθε άνθρωπος ,ανεξαρτήτως φύλου, που έρχεται να δει την παράσταση και ίσως έχει βιώσει μια αντίστοιχη ιστορία, να αντιληφθεί ότι δεν είναι μόνος, ότι υπάρχουν ασφαλείς χώροι για να μιλήσει και να λάβει την βοήθεια που χρειάζεται.

Μαριάννα: Tι πιστεύετε πως αποτελεί τον πυρήνα του προβλήματος της κακοποίησης γυναικών -και όχι μόνο- στις μέρες μας;

Ντίνα Κούκου: – Πρόκειται για αναχρονιστικές, συντηρητικές, ιστορικά αποδεδειγμένες και απαράδεκτες αντιλήψεις που έχει γεννήσει το καπιταλιστικό σύστημα… Αντιλήψεις οι οποίες εκλαμβάνουν τις γυναίκες ως υποδεέστερες και η βία που ασκείται από τους άνδρες είναι ένας τρόπος άσκησης κοινωνικού ελέγχου…

Φανή Γρύλλη: – Η αχόρταγη ανάγκη ατομικοτήτων για έλεγχο, η οποία ενισχύεται από κατάλοιπα παλαιότερων εποχών, που καιρός είναι να αφήσουμε πίσω.

Σοφία Ρούβα: – Η πατριαρχία, η τοξική αρρενωπότητα, η ανάγκη των ανδρών να αισθάνονται  υπεροχή απέναντι σε μια γυναίκα-ή ένα παιδί…

Αναστασία Τσούτση: – Και η μεγάλη αντίστασή μας στην αλλαγή, στην τάξη των πραγμάτων όπως τη γνωρίζουμε, στο να μιλάμε ανοιχτά, στο να γινόμαστε δυσάρεστοι. Παρατηρείστε, όταν αυτή η αντίσταση κάμπτεται, αποκαλύπτονται μεγάλες πληγές, αλλά μόνο έτσι υπάρχει η ελπίδα να επουλωθούν.

Μαριάννα: Όπως και οι προηγούμενες θεατρικές παραγωγές της «Ανδρομέδας» το έργο βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες, αυτή τη φορά σε μαρτυρίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, που έχουν εκτεθεί σε διάφορες μορφές κακοποίησης μέσω του διαδικτύου. Πώς προσεγγίζονται υποκριτικά οι μαρτυρίες αυτές;

Ντίνα Κούκου: – Με σεβασμό στα βιώματα των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν, με φροντίδα και ειλικρίνεια…

Φανή Γρύλλη: – Βάζοντας πίσω το εγώ μας, ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για να ανθίσει η αλήθεια της κάθε ιστορίας…

Σοφία Ρούβα: – Υποκριτικά οι μαρτυρίες προσεγγίζονται απλά, στεγνά, χωρίς υπερβολές. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε τις ιστορίες στον κόσμο έτσι ακριβώς όπως μας τις μετέφεραν κι εμάς οι άνθρωποι που τις έζησαν.

Αναστασία Τσούτση: – Κινηθήκαμε με τη σκέψη πως «ό,τι προσθέτεις στην αλήθεια, αφαιρεί από την αλήθεια», προσπαθώντας να πειραματιστούμε σε έναν νέο τρόπο αισθητικής έκφρασης, υποκριτικής δόμησης και προετοιμασίας.

Trailer

Συντελεστές παράστασης Δεν είναι Παιχνίδι

 • Συγγραφή έργου/σύνθεση κειμένων: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα
 • Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Παναγιώτης Ι.Ε. Βασιλείου και Αναστασία Τσούτση
 • Εικαστική Επιμέλεια-Σκηνογραφία: TheKrank
 • Μουσική σύνθεση: Solmeister
 • Τeaser/ Trailer παράστασης: Βίνα Σέργη
 • Γραφιστική Επιμέλεια: ΝοveGraphics
 • Sound design: Γιάννης Ανδριτσόπουλος
 • Φωτογραφίες παράστασης: ΤheKrank
 • Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί:Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Αναστασία Τσούτση
 • Τυπογραφείο για την καλλιτεχνική επιμέλεια και έκδοση του προγράμματος- βιβλίου 100σελ. της παράστασης:Εκδόσεις ΚΨΜ
 • Παραγωγή – Έρευνα για την επιμέλεια κειμένων:Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα
 • Επικοινωνία:Χρύσα Ματσαγκάνη

* Το κείμενο της παράστασης διαμορφώθηκε μέσα από την έρευνα της ομάδας για το θέμα μέσα  από αξιόπιστες  πηγές, ντοκιμαντέρ, και, κυρίως, μαρτυρίες ανθρώπων.

Πληροφορίες

 • Τοποθεσία: Θέατρο Noūs- Creative space
 • Διεύθυνση: Τροίας 34, Τ.Κ 112 51, Αθήνα
 • Tηλ.: 21 0823 7333
 • Παραστάσεις:  Από Τετάρτη 26 Οκτωβρίου για 30 παραστάσεις
 • Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Πέμπτη στις 9.00 μμ
 • Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 13 €, Φοιτητές-ριες/ AμΕΑ/ άνω των 65/ Κάτοχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ)/: 10 €, Ατέλειες: 5 €
 • Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά
 • Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/deneinaipaixnidi/
 • Πληροφορίες/κρατήσεις: +30 698 084 2423 / +30 21 0823 7333 (ώρες επικοινωνίας: 12:00- 20:00)
 • info@theatrenous-creativespace.com | Site: www.theatrenous-creativespace.com
  FB page: Theatro Nous – Creative space , Instagram: @theatro_nous
 • Η παράσταση «Δεν είναι Παιχνίδι» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Και με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ.
Διαβάστε περισσότερες θεατρικές συνεντεύξεις εδώ

Πηγή