Μπορεί το 2020 να εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά απ’ ότι νομίζαμε και η καθημερινότητά μας να μην ήταν αυτή που είχαμε συνηθίσει, αλλά όπως συμβαίνει σε καθετί γκρίζο, έτσι και πέρυσι κατάφερε να τρυπώσει λίγο χρώμα. Ένα από αυτά τα χρώματα που έσπασαν την μουντάδα της περσινής χρονιάς, ήταν και η συνεργασία έκπληξη της Ειρήνης Σκυλακάκη (aka Irene Skylakaki) με τον Jay-Jay Johanson, δυο καλλιτέχνες που είναι ιδιαίτερα αγαπημένοι στο ελληνικό κοινό.

Το “Souvenir” μιλάει για τον έρωτα, τον χωρισμό και την επόμενη ημέρα. Αποτυπώνει το συναίσθημα που βιώνει κάποιος όταν κλείνει ένας κύκλος και ταυτόχρονα ανοίγει ένας άλλος και κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Αυτό το συναίσθημα ότι κάτι τελειώνει, αλλά παράλληλα κάτι νέο ξεκινά και ανυπομονείς να δεις πως θα εξελιχθεί και τι σου επιφυλάσει το μέλλον. 

Οι δυο καλλιτέχνες που δηλώνουν ο ένας μεγάλος θαυμαστής του άλλου μίλησαν στην Popaganda για αυτή την τόσο ξεχωριστή συνεργασία τους και μας κάνουν να ανυπομονούμε και για μελλοντικές συνεργασίες.

Ειρήνη Σκυλακάκη 

Τί ήταν αυτό που σε έκανε να πλησιάσεις τον Jay-Jay Johanson και να ζητήσεις την γνώμη του για το τραγούδι σου; Είχα μόλις μάθει ότι ο Jay-Jay θα έκανε συναυλία στο Λονδίνο και τον ρώτησα αν θα ήθελε να ανοίξω την συναυλία του όπως είχε συμβεί λίγους μήνες πριν στην Αθήνα. Στα πλαίσια της συζήτησης αυτής ανταλλάξαμε κάποια τραγούδια μέσα στα οποία ήταν και το ‘Souvenir’ και μου είπε ότι θέλει να του κάνει remix. Τελικά εκτός του ότι έκανε μια δική του μίξη του τραγουδιού που μου άρεσε από την πρώτη στιγμή που την άκουσα, τραγούδησε και κάποιους στίχους με αποτέλεσμα το τραγούδι να γίνει ντουέτο και να αποκτήσει μία νέα διάσταση. Αυτή η τόσο αυθόρμητη συνεργασία με έναν καλλιτέχνη διεθνούς απήχησης τον οποίο θαυμάζω και εκτιμώ νιώθω πως είναι ένα highlight στην πορεία μου στη μουσική. 

Πώς αισθάνθηκες όταν είδες ότι όχι μόνο σου απάντησε, αλλά και ότι είχε προσθέσει δικά του φωνητικά; Επειδή ήμουν με παρέα προσπάθησα να είμαι κάπως πιο συγκρατημένη αλλά από μέσα μου χοροπηδούσα από την χαρά μου! Ήταν μία μαγική στιγμή. 

Αυτό το τραγούδι βγαίνει σε μια πολύ ιδιαίτερη χρονική στιγμή για όλους μας. Πώς θα ήθελες να συνδεθεί στην συνείδηση του κοινού; Όταν ακούω το “Souvenir” και ενώ είναι σαφές από τους στίχους του ότι μιλάει για την αποδοχή ενός δύσκολου τέλους, μου αποπνέει αισιοδοξία και δυναμισμό. Νομίζω πως αυτόν τον καιρό έχουμε ανάγκη αυτά τα συναισθήματα, ίσως περισσότερο από ποτέ.

Jay-Jay Johanson

Ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις, όταν άκουσες το “Souvenir”; Τί ήταν αυτό που σε έκανε να βάλεις την δική σου πινελιά σε αυτό; Όταν άρχισε να ακούω πιο προσεκτικά κάθε κομμάτι του, πήρα μια ιδεά για το τι ήθελα να κάνω. Πολύ γρήγορα όμως, κατάλαβα πως ήθελα να πω και κάποιους από τους στίχους για να το διασκεδάσω. Σαν ένα μικρό δώρο για την Ειρήνη. Φαίνεται όμως πως της άρεσε και αποφάσισε να κρατήσει αυτή την εκδοχή.

Η εποχή που διανύουμε δεν μοιάζει με τίποτα που να έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής. Τί μήνυμα θα ήθελες να περάσεις μέσω της μουσικής σου; Χμμμ…Δεν ξέρω. Δεν σκέφτομαι έτσι να σου πω την αλήθεια. Σίγουρα όμως η τέχνη, η λογοτεχνία και η μουσική μπορούν να λειτουργήσουν ως γιατρικά για τις πληγές μας και ελπίζω η δική μου καλλιτεχνική ματιά να βοηθάει κάποιους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Θα δούμε και άλλες συνεργασίες σας με την Ειρήνη Σκυλακάκη; Γιατί όχι;

Το ελληνικό κοινό είναι μεγάλος θαυμαστής σου; Ποιες είναι οι εμπειρίες σου από την Ελλάδα; Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που επισκέφτηκα όταν κυκλοφόρησε το πρώτο μου άλμπουμ το 1996 και από τότε έρχομαι σχεδόν κάθε χρόνο. Αγαπώ την Ελλάδα και φαίνεται πως και αυτή αγαπά εμένα. Είναι μια ιστορία αγάπης που μετρά 25 χρόνια ζωής. Εκπληκτικό;

Δείτε το βίντεο κλιπ του “Souvenir” :

Πηγή