Το Θέατρο Χώρος στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος για νέους αλλά και εν δυνάμει επαγγελματίες ηθοποιούς, πραγματοποιεί απ’ τον Οκτώβριο έως τον Μάιο το καθιερωμένο Ετήσιο Εργαστήριο Υποκριτικής με την Έλενα Μαυρίδου και την Δήμητρα Κούζα, ενώ απ’ τον Νοέμβριο έως τον Μάιο, θα φιλοξενήσει Σεμινάρια Υποκριτικής σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Διδάσκουν οι Θανάσης Δόβρης, Ελένη Ευθυμίου, Αλεξία Καλτσίκη, Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Νανούρης, Κωνσταντίνος Μπιμπής και Θάνος Τοκάκης. Το εργαστήριο και τα σεμινάρια απευθύνονται σε ηθοποιούς, σπουδαστές και απόφοιτους δραματικών σχολών.

Ετήσιο Εργαστήριο Υποκριτικής – Έλενα Μαυρίδου & Δήμητρα Κούζα

Θέατρο Χώρος

Ετήσιο Εργαστήριο Υποκριτικής στο Θέατρο Χώρος με την Έλενα Μαυρίδου και την Δήμητρα Κούζα.

Την επιτυχημένη του λειτουργία συνεχίζει για 5ο χρόνο το Ετήσιο Εργαστήρι Υποκριτικής της Εταιρείας Θεάτρου Χώρος, με κεντρικό άξονα την υποκριτική με μάσκα. Μια μέθοδος κι ένα εργαλείο που δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος, ώστε ο ηθοποιός να εξασκήσει σε βάθος τις προσωπικές του δυναμικές, ποιότητες και δυνατότητες και να ανακαλύψει τον σκηνικό του εαυτό. Το Εργαστήριο θα διαρκέσει απ’ τις 19 Οκτωβρίου έως τις 31 Μαΐου και απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές, κουκλοπαίχτες, performers.

Α΄ Κύκλος | Ουδετερότητα
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Κύκλου, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν και θα διευρύνουν τις σωματικές και φωνητικές τους δυνατότητες. Τα κέντρα κίνησης, η ενεργή ακινησία, ο αυτοσχεδιασμός, η ουδέτερη μάσκα, οι βασικές αρχές της αφήγησης και η πρώτη προσέγγιση της ανάγνωσης ενός κειμένου θα χρησιμεύσουν ως εργαλεία που θα προετοιμάσουν τον ηθοποιό για την επαφή του με τη μάσκα χαρακτήρα.

Β΄ Κύκλος | Μάσκα Χαρακτήρα
Κατά τη διάρκεια του Β’ κύκλου θα γίνει εισαγωγή στην ολόκληρη μάσκα (full face mask) και τη μάσκα χαρακτήρα (character mask). Μέσα απ’ τη μεθοδολογία της μάσκας, θα διερευνηθεί η δημιουργία ενός χαρακτήρα απ’ την αρχή: η σωματική του συμπεριφορά, η φωνή του, οι χειρονομίες του. Παράλληλα, μέσα απ’ τον λεκτικό και σωματικό αυτοσχεδιασμό, θ’ αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο ο χαρακτήρας θα αποκτήσει σκηνική υπόσταση.

Γ΄ Κύκλος | Παρουσίαση
Στον Γ΄ και τελευταίο κύκλο του εργαστηρίου, οι μάσκες χαρακτήρα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με δοσμένα κείμενα, αλληλεπιδρούν και αυτοσχεδιάζουν λεκτικά, με στόχο τη δημιουργία μιας παρουσίασης-παράστασης στο θέατρο Χώρος.

Μέρες και ώρες: Κάθε Δευτέρα από 12/10 έως 31/5 | 11:00-16:00
Κόστος: Κόστος: 960€ [Εξόφληση σε τρεις δόσεις. 20% έκπτωση σε περίπτωση προεξόφλησης ]

Σεμινάρια Υποκριτικής στο Θέατρο Χώρος

«Όταν η εμπλοκή ξεκινά απ’ το τραπέζι» – Θανάσης Δόβρης
Ο Θανάσης Δόβρης θα πραγματοποιήσει ένα σεμινάριο υποκριτικής, που θα διερευνά τον ποιητικό λόγο και τη σχέση του με τον σύγχρονο θεατρικό λόγο. Θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε την καθοριστικής σημασίας αξία της θεατρικής ανάγνωσης, όχι με όρους ”αριστείας”, αλλά με την έννοια της δέσμευσης. Το διάβασμα του ηθοποιού ως τρόπου ζωής και η αποφυγή της καλής, ”επίσημης” ανάγνωσης. Με όχημα σκηνές από τον ”Μάκβεθ” του Σαίξπηρ και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θα εξερευνήσουμε τα εργαλεία διαχείρισης του ποιητικού λόγου και θα ανακαλύψουμε πώς μετουσιώνεται σε έναν σύγχρονο, παλλόμενο και ζωντανό λόγο.

Μια φυσική καταστροφή, όπως η πανδημία, αυτόματα ορίζει, θα λέγαμε, έναν λευκό καμβά, έτοιμο προς όλες τις πιθανότητες, να ζωγραφιστεί από την αρχή. Σ’ αυτό το πεδίο, ο εξουσιαστής και ο εξουσιαζόμενος θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους, για το δικό τους όφελος ο καθένας. Το ζήτημα της εξουσίας, η δυνατότητα άσκησής της, η ευκαιρία να παίξει με τα όρια, είναι ζητήματα που θίγονται στον Μάκβεθ και μας αφορούν ακαριαία πια.

Μέρες και ώρες: 6, 7, 8, 13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28, 29 /11 | 15:00-19:00
Κόστος: 150€

«Μελέτη επάνω στη χορική λειτουργία – το άτομο, το σύνολο και το τυχαίο» – Ελένη Ευθυμίου
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός δυναμικού θεατρικού συνόλου; Ποια πρέπει να είναι η λειτουργία του ηθοποιού μέσα σε αυτό, ποιες οι ευθύνες του και ποιες οι ελευθερίες του; Με τελικό στόχο τη σύνθεση ενός σύγχρονου χορικού, οι συμμετέχοντες θα εξασκήσουν τις αντιληπτικές τους ικανότητες, θα κληθούν να εργαστούν ομαδικά και να ανταπεξέλθουν συνδυαστικά στη συνθήκη της μουσικής ακρίβειας και της αυτοσχεδιαστικής ελευθερίας. Στο κλείσιμο του σεμιναρίου, το αποτέλεσμα της εργασίας θα παρουσιαστεί ως ζωντανός αυτοσχεδιασμός-παρέμβαση, έξω από τον χώρο πρόβας, στον αστικό ιστό, δοκιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα όρια μεταξύ της αυστηρής προαποφασισμένης δομής και της επανανοηματοδότησης που μπορεί να δώσει στο θέατρο ο χώρος, το κοινό και το τυχαίο. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να έχουν μελετήσει το κείμενο που θα τους σταλεί σε mail.

Μέρες και ώρες: 19, 20, 21, 22, 23, 24/1 | 11:00-16:00
Κόστος: 140€

«Αγγελική Ρήση – Διαδρομές» – Αλεξία Καλτσίκη
Η αγγελική ρήση ως εμπειρία-μαρτυρία. Η αγγελική ρήση ως φορέας μιας αλήθειας-παραβολή. Κοινό υλικό διαφορετικές οπτικές. Ποια η λειτουργία του ηθοποιού σε καθεμία από αυτές; Ποια η εκκίνησή του; Ποια η εμπλοκή του; Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει βάση βιογραφικού 10 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Θα γίνει συνάντηση των συμμετεχόντων 10 ημέρες πριν, για να τους δοθούν οδηγίες εργασίας.

Μέρες και ώρες: 1, 2, 3, 4, 5/12 | 11:00-16:00
Κόστος: 100€

«Η ταυτότητα του Διονύσου» – Έλενα Μαυρίδου
Ποιος είναι ο Διόνυσος; Είναι άντρας ή γυναίκα ; Πως εμφανίζεται ο Διόνυσος από μέσα μας; Πώς χορεύουν οι Βάκχες του Ευριπίδη; Η μάσκα χαρακτήρων στο θέατρο δίνει το έδαφος στον ηθοποιό να εξασκήσει σε βάθος τις προσωπικές του δυναμικές στη σκηνή. Με εργαλείο τη μέθοδο υποκριτικής μασκών και τις Βάκχες του Ευριπίδη, θα μελετήσουμε την τραγωδία, προκειμένου να προσεγγίσουμε και να ερμηνεύσουμε το μέγεθος των χαρακτήρων του αρχαίου δράματος. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω στο κείμενο των Βακχών του Ευριπίδη με ζωντανή μουσική επί σκηνής. Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση.

Μέρες και ώρες: Κάθε Δευτέρα 9/11 έως 1/2 | 16:30-19:30
Κόστος: 300€

«Σεμινάριο Υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού βασισμένο στο σύστημα Στανισλάφσκι» – Κωσταντίνος Μπιμπής
Άξονα του σεμιναρίου θα αποτελέσει το ζωτικής σημασίας για τον ηθοποιό ερώτημα: “Πώς μπορεί ένας ηθοποιός να κάνει τις λέξεις άλλων δικές του λέξεις;” Μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα και να εμφυσήσουμε στις λέξεις την ψυχή μας, τα βιώματα και τις αισθήσεις μας. Το όχημα γι’ αυτές τις τέσσερις εβδομάδες θα είναι ο «Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ.

Ημέρες και ώρες: 30, 31/1  και 6, 7, 13, 14, 20, 21/2 |13:00-17:00
Κόστος: 140€

«Κάνε θέατρο με ό,τι έχεις» – Γιώργος Νανούρης
Μπορείς να γράψεις τα δικά σου κείμενα, να κάνεις μόνος σου τους φωτισμούς, να βάλεις μουσική; Μπορείς να δημιουργήσεις μόνος σου την ευκαιρία, που περιμένεις να σου δώσουν οι άλλοι; Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα μοιραστεί σε αυτό το σεμινάριο τα μυστικά και τις τεχνικές για να κάνεις θέατρο με ό,τι έχεις, με λίγα μέσα, με τους φίλους σου ή μόνος σου. Θα σου δώσει ιδέες και θα σε βοηθήσει να ενεργοποιήσεις τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου. Θα φτιάξεις με όλους τους συμμετέχοντες μια πολύ μικρή παράσταση, που θα παρουσιαστεί στο τέλος του σεμιναρίου.

Ημέρες και ώρες: 20, 21/3 |11:00-14:00
Κόστος: 50€

«Η κόλαση της πρόβας» – Θάνος Τοκάκης
Πώς μπορεί να προετοιμαστεί ο ηθοποιός πριν την πρόβα; Τι ρόλο αναλαμβάνει ο ηθοποιός στο ανέβασμα μιας παράστασης; Τι μπορεί να σημαίνει το πολυσυζητημένο «ερμηνεύω έναν ρόλο»; Το σεμινάριο υποκριτικής «η κόλαση της πρόβας» διερευνά τους τρόπους με τους οποίους ένας ηθοποιός μπορεί να προετοιμαστεί λίγο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της επίπονης, δημιουργικής (και συνήθως απλήρωτης) διαδικασίας της πρόβας. Με όχημα την εμπειρία πολλών αποτυχημένων προσπαθειών, ο ηθοποιός Θάνος Τοκάκης θα μοιραστεί τις εφιαλτικές του εμπειρίες, με σκοπό να βρίσκεται ο ηθοποιός σε όσο το δυνατόν λιγότερες αντίστοιχες οδυνηρές καταστάσεις.

Μέρες και ώρες: 26, 27, 28/2 | 11:00-14:00
Κόστος: 70€

Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Θέατρο Χώρος
  • Διεύθυνση: Πραβίου 6, Βοτανικός (Αθήνα)
  • Πληροφορίες – Αιτήσεις Συμμετοχής: horosworkshops@gmail.com, 6988441969
    * Τα τμήματα του εργαστηρίου και των σεμιναρίων θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Τηλέφωνο Θεάτρου: 210 3426736
  • Facebook
Διαβάστε περισσότερα θεατρικά νέα εδώ

Πηγή