Η Μαίρη Μαργαρίτη είναι μία νέα, ανερχόμενη και ταλαντούχα συγγραφέας. Το πρώτο της μυθιστόρημα έχει λάβει ήδη πολύ καλές κριτικές, όχι μόνο για τον τρόπο που η συγγραφέας το απέδωσε αλλά και για την ιδιαίτερη και ευαίσθητη θεματική του.  Το «Η φωλιά του γλάρου» είναι ένα βιβλίο εμπνευσμένο από την γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι λαοί της ανατολής και όχι μόνο. Την κρίση που βιώνουν οι νησιώτες που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της Ευρώπης και της Αμερικής, μια χούφτα άνθρωποι που έχουν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προσφυγικές ροές, όπως τα media αποκαλούν τις εκατοντάδες χιλιάδες δυστυχισμένων που έρχονται στην Ελλάδα, φιλοδοξώντας να περάσουν στην Ευρώπη και εν τέλη να σώσουν τις ζωές τους, είτε από έναν άδικο και ακατανόητο ένοπλο πόλεμο, είτε από εμφύλιες διαμάχες ή τον ζυγό του «απελευθερωτή» κατακτητή, είτε από την ακραία φτώχεια.

Με φόντο λοιπόν το υπέροχο και ιστορικό νησί της Λέσβου, από το οποίο κατάγεται και εξακολουθεί να διαμένει η συγγραφέας, ξετυλίγεται μια ιστορία μυστηρίου που θα καθηλώσει κάθε αναγνώστη.

Η Φωλιά του Γλάρου
Η Φωλιά του Γλάρου

Κατ’ αρχάς ποια είναι η Μαίρη Μαργαρίτη;

Είμαι μια συγγραφέας που έχω κατά κύριο λόγο ασχοληθεί με τη συγγραφή διηγημάτων και δοκιμίων ενώ φέτος εξέδωσα το πρώτο μου μυθιστόρημα.

Πως προέκυψε η ιδέα του βιβλίου και γιατί επέλεξες να γράψεις αστυνομικό μυθιστόρημα;

Αρχικά, η ανάγνωση αστυνομικών μυθιστορημάτων έχει τις αρχές της στην παιδική-εφηβική μου ηλικία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα οπότε ήταν μια προφανής επιλογή για μένα. Η ιδέα της πλοκής του βιβλίου προέκυψε από την πραγματικότητα που βιώνει το νησί της Λέσβου τα τελευταία χρόνια λόγω της μαζικής έλευσης προσφύγων/μεταναστών. Ο συνδυασμός τους έδωσε τη «Η Φωλιά του Γλάρου».

Πως προέκυψε γενικά η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου, ήταν μία εσωτερική σου ανάγκη ή απλά ένα ενδιαφέρον;  

Ήταν μια ανάγκη μου να δοκιμαστώ στη μεγάλη φόρμα και ειδικά στο αστυνομικό μυθιστόρημα θέλοντας να περάσω από τη θέση του αναγνώστη στη θέση του συγγραφέα.

Η συγγραφή ενός βιβλίου σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ποιες όμως είναι οι δυσκολίες αυτές;

Οι δυσκολίες στη συγγραφή μυθιστορήματος έχουν να κάνουν συνήθως με τη δομή και τη στόχευση, τα οποία ελέγχονται πολύ πιο εύκολα στο διήγημα. Ειδικά δε για το αστυνομικό μυθιστόρημα απαιτείται προσοχή στις λεπτομέρειες γιατί παίζουν ρόλο στη λύση του μυστηρίου και ο αναγνώστης του είδους είναι ιδιαίτερα εξασκημένος στο να εντοπίζει τυχόν ανακρίβειες και λάθη.

Μαίρη Μαργαρίτη
Η Μαίρη Μαργαρίτη, συγγραφέας του «Η Φωλιά του Γλάρου»

Γιατί έδωσες τον τίτλο «Η φωλιά του γλάρου»;

Ο τίτλος αποτελεί μεταφορά από τον κόσμο των πουλιών στον κόσμο των ανθρώπων και σχετίζεται άμεσα με την πλοκή. Βασίζεται στη γνώση της συνήθειας των γλάρων να εγκαταλείπουν οριστικά τη φωλιά τους όταν διαπιστώσουν ότι ο χώρος τους παραβιάστηκε από άλλο ζώο ή άνθρωπο.

Εσύ είσαι γεννημένη και μεγαλωμένη στην Λέσβο, ξέρεις καλά το νησί και τον κόσμο του, θα ήθελα να μας πεις πως βιώνει ο πληθυσμός του νησιού την προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών.

Η Λέσβος τα τελευταία χρόνια αποτελεί κύρια πύλη εισόδου προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι του νησιού έδειξαν φιλόξενη διάθεση και βοήθησαν τους νεοεισερχομένους, ειδικά στο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα του 2015. Όμως αποτελεί κοινή διαπίστωση πως οι υποδομές φιλοξενίας και τότε και τώρα είναι ανεπαρκείς με αποτέλεσμα τις κακές συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων. Βέβαια, εκδηλώθηκαν και ξενοφοβικές τάσεις για τις οποίες γίνεται λόγος και στο μυθιστόρημα.

Ποια είναι η άποψη σου για το προσφυγικό γενικά αλλά και ειδικά για το πως αντιμετωπίζεται από τους ντόπιους, τους εθελοντές και το κράτος στην Λέσβο αλλά και στην υπόλοιπη παραμεθόριο, από την Θράκη ως το Καστελόριζο; 

Θεωρώ –και δε μιλώ μόνο ως συγγραφέας αλλά και ως μέχρι πρότινος εργαζόμενη στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια Λέσβου- πως δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές φιλοξενίας των νεοεισερχομένων και οι λύσεις που δίνονται είναι βεβιασμένες και ελλιπείς. Σημαντικό ρόλο από οικονομικής και ψυχολογικής πλευράς παίζουν οι ΜΚΟ, ειδικά σε πιο ευάλωτες ομάδες, γυναίκες και παιδιά. Οι ντόπιοι σε γενικές γραμμές συμβάλλουν θετικά στην ομαλή συμβίωση εκτός από κάποιες ομάδες που εκφράζουν ξενοφοβικές απόψεις.

Ποια είναι τα αίτια που γεννούν τις προσφυγικές ροές;

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μετακινούμενοι προς την Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας, αναζητούν αφενός ελευθερία και ασφάλεια καθώς προέρχονται από χώρες εμπόλεμες αφετέρου καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είναι ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά και γυναίκες που χρήζουν προστασίας

Ας γυρίσουμε πάλι στα της λογοτεχνίας. Για ποιον ή ποιους λόγους θα πρότεινες σε κάποιον να διαβάσει το βιβλίο σου;

Θα πρότεινα στους αναγνώστες να διαβάσουν το «Η φωλιά του γλάρου» γιατί είναι ένα βιβλίο με ενδιαφέρουσα αστυνομική πλοκή που συνάμα αναδεικνύει κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου. Πιστεύω πως είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για οποιονδήποτε και ικανοποιεί επιπλέον τον λάτρη του είδους.

Στην εποχή της ταχύτητας, της εικόνας και της παραπληροφόρησης, ποια η θέση και ποιο το μέλλον της λογοτεχνίας;

Ασφαλώς, το διαδίκτυο δίνει βήμα σε νέους συγγραφείς να δημοσιεύσουν έργα τους σε σχετικούς ιστότοπους ή να προωθήσουν σε αναγνώστες τα βιβλία τους. Κατά τ’ άλλα η λογοτεχνία κινδυνεύει, όπως σε όλες τις εποχές, από την προχειρότητα και την κακή χρήση της γλώσσας.

Να περιμένουμε κάτι καινούργιο από εσένα, ετοιμάζεις κάποιο νέο βιβλίο;

Έχω σκεφτεί μια αστυνομική ιστορία που θα αποτελέσει τη συνέχεια του «Η φωλιά του γλάρου», πιθανότατα με τους ίδιους πρωταγωνιστές.Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει κάτι ολοκληρωμένο.

Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Τίτλος: Η φωλιά του γλάρου
  • Συγγραφέας: Μαίρη Μαργαρίτη
  • Εκδόσεις:  Παράξενες Μέρες
  • Σελίδες: 180
  • Σειρά: Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα-32
  • Κυκλοφορία: Ιούνιος 2020
  • ISBN: 978-618-5278-38-0
  • Παραγγελίες: Πρακτορείο «Συμμετρία»
Διαβάστε περισσότερα για την Λογοτεχνία και το βιβλίο εδώ

Πηγή