Στο Θέατρο Αθηνών ο Νίκος Κουρής αναλαμβάνει την πρώτη του σκηνοθεσία στο έργο του ιδιαιτέρως δημοφιλούς στη χώρα μας Ιρλανδού βραβευμένου συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα, Η Mοναξιά της Δύσης, με πρωτότυπο τίτλο The Lonesome West.
Το έργο αυτό αποτελεί το τελευταίο μέρος της Τριλογίας της Κοννεμάρα, μετά τη Βασίλισσα της Ομορφιάς και Το κρανίο της Κοννεμάρα. Πραγματεύεται τη συγκρουσιακή σχέση δύο αδερφών, του Κόλμαν (Χρήστος Μαλάκης) και του Βαλίν (Νίκος Κουρής), οι οποίοι ζουν σε μια επαρχία της Ιρλανδίας. Τους πλαισιώνουν ένας αλκοολικός Παπάς (Γιώργος Ηλιόπουλος) και ένα νεαρό κορίτσι, η Γκερλίν (Δανάη Μιχαλάκη).
O Ιρλανδός συγγραφέας Μάρτιν ΜακΝτόνα και το έργο του
Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα είναι θεατρικός συγγραφέας γεννημένος το 1970 στο Λονδίνο με καταγωγή από τη Δυτική Ιρλανδία. Έζησε τα καλοκαίρια στην επαρχία της Ιρλανδίας, στον τόπο που γεννήθηκαν οι γονείς του. Στα δεκαέξι του παρατάει το σχολείο και πιάνει δουλειά στο ραδιόφωνο ως συγγραφέας σεναρίων και κάνει τεράστια επιτυχία. Τι ειρωνεία, αν σκεφτεί κανείς ότι η απόρριψη των γραπτών του από τους καθηγητές ήταν ο λόγος για τον οποίο παράτησε το σχολείο!
Τα έργα του τοποθετούνται στην επαρχία της Ιρλανδίας και έχουν βασικό τους πυρήνα τις δύσκολες, αρρωστημένες και συχνά κακοποιητικές σχέσεις στο εσωτερικό της οικογένειας. Στη Ελλάδα δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν παρασταθεί θεατρικά του με πιο πρόσφατο την Βασίλισσα της Ομορφιάς (The Beauty Queen Of Leenane) σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, όπου κεντρική θέση κατέχει η αρρωστημένη σχέση μιας κόρης με την ηλικιωμένη μητέρα της. Με αυτό το έργο ο ΜακΝτόνα γίνεται παγκοσμίως γνωστός σε ηλικία 26 ετών.
Γκερλίν: «Είναι η δωδέκατη φορά μέσα στην εβδομάδα που έχει κρίση πίστης. Να τον καταγγείλουμε στον Ιησού.» (αναφερόμενη στον ιερέα Γουέλς)
Σε ένα άλλο του θεατρικό έργο, τον Πουπουλένιο (The Pillowman) -στο οποίο όταν ανέβηκε στην Αθήνα το 2014 σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν και ο Νίκος Κουρής και μάλιστα στο ίδιο θέατρο, το Θέατρο Αθηνών-, εκτίθεται επί σκηνής η παιδική κακοποίηση και η πολιτική βία.
Στο έργο που παρακολουθήσαμε, Η Mοναξιά της Δύσης, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με μια σκοτεινή πλευρά της Ιρλανδίας, με ανθρώπους απελπιστικά μόνους, αλκοολικούς, άφραγκους, με κλονισμένη πίστη, χωρίς ηθικούς φραγμούς.
Άνθρωποι ανατριχιαστικά βουτηγμένοι στη μοναξιά τους, με τραύματα ψυχικά από την παιδική τους ηλικία, αλληλοεξαρτώμενοι και αυτοκαταστροφικοί.
Ο Ιρλανδός συγγραφέας αν και διακρίθηκε μέσω των θεατρικών του έργων, πλέον έχει στραφεί στη μεγάλη του αγάπη, τον κινηματογράφο, όπου διαπρέπει.
Λίγα λόγια για το έργο Η Μοναξιά της Δύσης
Ο Κόλμαν και ο Βαλίν είναι αδέρφια. Ζουν στο ίδιο σπίτι και οι συγκρούσεις τους είναι ακραίες. Ο Κόλμαν δολοφονεί τον πατέρα τους για ασήμαντο λόγο και ο Βαλίν, του οποίου η σχέση με το χρήμα είναι περίεργη, επωφελείται από το γεγονός. Προτείνει στον Κόλμαν να τον καλύψει με τον όρο να περάσει στα χέρια του όλη την περιουσία του πατέρα τους. Η συμφωνία κλείνει και οι συνέπειες της είναι η ήδη προβληματική σχέση τους να φτάσει σε οριακά σημεία.

Ο ιερέας της ενορίας, Γουέλς αποτελεί μια άλλη ιδιόμορφη περίπτωση. Αλκοολικός, με κρίση πίστης, βλέπει τα αδέρφια να αλληλοσκοτώνονται και παίρνει μια απόφαση: να θυσιάσει την ζωή του, με κίνδυνο να πάει στην κόλαση σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία για να τους σώσει και να τους ξυπνήσει την αδερφική αγάπη.
Ιερέας στον Βαλίν: «Δώσε μου το όπλο. Θα σκοτώσεις τον αδερφό σου για άψυχα αντικείμενα;»
Βαλίν: «Άψυχα αντικείμενα τα αγαλματάκια των Αγίων; Και περνιέσαι για Παπάς; Δεν είναι να απορεί κανείς που είσαι ο περίγελος της Καθολικής Εκκλησίας σε όλη την Ιρλανδία.»
Πάνω από ένα τραπέζι του πινγκ πονγκ αποκαλύπτονται ανομολόγητες μέχρι πρότινος αλήθειες και από τον Κόλμαν και από τον Βαλίν, που σκοπό έχουν να συγχωρήσει ο ένας τον άλλο για τα λάθη του παρελθόντος και να γίνουν εκατέρωθεν βήματα προκειμένου να σώσουν την ψυχή και τη σχέση τους.
Στο έργο υπάρχει και μια άλλη ιδιαίτερη παρουσία, η νεαρή Γκερλίν, η οποία πουλάει παράνομα ουίσκι για να μαζέψει χρήματα για τους δικούς της λόγους. Φαινομενικά γίνεται αρωγός στην πράξη του ιερέα, αλλά στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται ούτε για την σωτηρία του Κόλμαν και του Βαλίν, ούτε για τον ίδιο τον ιερέα.
Στο έργο είναι έντονο το θέμα της πίστης και της αμφισβήτησης της. Το θρησκευτικό στοιχείο μοιάζει να παρωδείται μέσα από την ωμή βία που που προκαλείται από τη σύγκρουση των δύο αδερφών.
Η παράσταση Η Μοναξιά της Δύσης από τον Νίκο Κουρή στο Θέατρο Αθηνών
Ο Νίκος Κουρής είναι καταξιωμένος ηθοποιός της γενιάς του και στη Μοναξιά της Δύσης εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του φιλάργυρου Βαλίν, αναλαμβάνει για πρώτη φορά και τη σκηνοθεσία του έργου. Ομολογουμένως εύκολα διακρίνει ο θεατής το όραμά του για το συγκεκριμένο έργο, καθώς και την προσπάθεια του να σκιαγραφήσει καίρια τους χαρακτήρες και την ιρλανδική κοινωνία.
Εντούτοις, υπάρχει μια ένσταση ως προς το πρώτο μέρος της παράστασης, που αφορά στην υπερβολική έμφαση στη βωμολοχία και την ακραία βιαιότητα στη σχέση μεταξύ των δύο αδερφών, στοιχείο αναμενόμενο από το εν λόγω κείμενο μεν, που θα μπορούσε να είναι κάπως πιο μετριασμένο δε. Ο θεατής ανταμείβεται όμως στο δεύτερο μέρος όπου οι πρωταγωνιστές παίζουν έναν λυτρωτικό αγώνα πινγκ πονγκ.
Ο αθώος, συναισθηματικός, μάλλον πιο αδύναμος από τον αδερφό του και τρομερά σφικτός με τα λεφτά Βαλίν, βρίσκει τέλεια απεικόνιση στο πρόσωπο του Νίκου Κουρή. Ο θεατής διακρίνει μια παιδικότητα στην ερμηνεία του, η οποία έρχεται σε κόντρα με την βιαιότητα που εξωτερικεύει προς τον αδερφό του. Ο Νίκος Κουρής συγκινεί με την πολυεπίπεδη ερμηνεία του.

Ο αδίστακτος Κόλμαν δεν έχει φραγμούς και δε διστάζει να σκοτώσει ακόμα και τον ίδιο του τον πατέρα παίρνει σάρκα και οστά από την επίσης εξαιρετική ερμηνεία του Χρήστου Μαλάκη. Ο Κόλμαν του μοιάζει νωχελικός και αδιάφορος, κρύβει όμως αδιανόητη κακία και εκδικητικότητα.
Δύο εγωκεντρικά αδέρφια, Κόλμαν και Βαλίν. Μοναξιά, εξαρτήσεις, ανεργία, αμφισβήτηση πίστης στο έργο του ΜακΝτόνα Η
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος στον ρόλο του ιερέα Γουέλς είναι μια φιγούρα ιδιόρρυθμη. Αλκοολικός με κρίσεις πίστης, τύψεις για το ότι δεν καταφέρνει να φέρει στον ίσιο δρόμο τους ανθρώπους της ενορίας του μας δίνει έναν συγκινητικό μονόλογο πριν προβεί στην αυτοχειρία, στο πρώτο μέρος όμως μοιάζει ασταθής ερμηνευτικά σε κάποια σημεία.
Η Δανάη Μιχαλάκη στο ρόλο της νεαρής Γκερλίν που ψάχνει τα πατήματά της είναι μια δροσερή και όμορφη νεαρή κοπέλα που στηρίζει την ερμηνεία της σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν στιγμές στο μάλλον μικρό πέρασμά της που προκαλούν συγκίνηση και αγγίζουν το θεατή.
Η μετάφραση του κειμένου για τη συγκεκριμένη παράσταση είναι της Λένιας Ζαφειροπούλου.Τα σκηνικά της Όλγας Μπρούμα είναι λιτά και γεμάτα συμβολισμούς. Η κορνίζα με το σκύλο, η σόμπα που καίει σαν την κόλαση που περιμένει τους πρωταγωνιστές, ο Εσταυρωμένος, του οποίου η ύπαρξη αμφισβητείται σε μια προσπάθεια του σκηνοθέτη να θέσει επί σκηνής την κριτική που ασκεί ο ίδιος ο Μακ Ντόνα στην Καθολική Εκκλησία.
Τα κοστούμια της Ματίνας Μέγκλα αποπνέουν την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των παρακμιακών ηρώων του έργου. Ενδιαφέρουσα η οπτική των ήχων από άγρια ζώα στις στιγμές πάλης των πρωταγωνιστών, στοιχείο που εντάσσεται στην μουσική επιλογή του Θοδωρή Ρέγκλη. Σημαντικό στοιχείο της παράστασης οι εύστοχοι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου.
Συμπερασματικά, η παράσταση «Η Μοναξιά της Δύσης» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο Θέατρο Αθηνών έχει πολλά δυνατά σημεία, με κυριότερα τις εξαιρετικές ερμηνείες του Χρήστου Μαλάκη (Κόλμαν) και του Νίκου Κουρή (Βαλίν), καθώς και το σκηνοθετικό εύρημα να αποκαλυφθούν οι αλήθειες κατά τη διάρκεια ενός ανηλεούς παιχνιδιού πινγκ πονγκ, όπου τα δύο αδέρφια αναμετρούνται για τα καλά.
Συντελεστές παράστασης
- Μετάφραση: Λένια Ζαφειροπούλου
- Σκηνοθεσία: Νίκος Κουρής
- Σκηνογραφία: ‘Ολγα Μπρούμα
- Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
- Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης
- Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Γκριμέκη
- Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη, Γιώργος Ηλιόπουλος
- Προβολή-Δημόσιες Σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία
- Διανομή:
Βαλίν Κόνορ: Νίκος Κουρής
Κόλμαν Κόνορ: Χρήστος Μαλάκης
Πατήρ Ουέλς: Γιώργος Ηλιόπουλος
Γκερλίν Κέλεχερ: Δανάη Μιχαλάκη
Πληροφορίες
- Τοποθεσία: Θέατρο Αθηνών
- Διεύθυνση: Βουκουρεστίου 10, Αθήνα
- Τηλέφωνο: 210-3312343
- Πρεμιέρα: 7 Οκτωβρίου 2022
- Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη- Πέμπτη –Παρασκευή Σάββατο: 9:00μμ, Λαϊκή απογευματινή: Σάββατο: 6:00μμ, Κυριακή: 6:00 μμ
- Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο βράδυ, Κυριακή: 20 ευρώ, Φοιτητικό (πλην Σαββάτου βράδυ):16 ευρώ, Νεανικό (έως 26 ετών) & άνω των 65 ετων, ΑΜΕΑ: 16 ευρώ (Τετάρτη & Πέμπτη), Ανέργων: 13 ευρώ (Τετάρτη & Πέμπτη), Λαϊκή Απογευματινή Σαββάτου: 18 ευρώ
- Προπώληση: Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας:
– Τηλεφωνικό Κέντρο: 2111981535 (Δευτ – Κυρ: 10.00 – 21.00)
– MY DAILY SPOT Σύνταγμα (Μητροπόλεως 25). Τηλέφωνο επικοινωνίας:2117502946. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 08:00 έως τις 23:30
– MY DAILY SPOT Κολωνάκι (Τσακάλωφ 14). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2117502947. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 08:00 έως τις 23:30
Με μετρητά:
– Εκδοτήρια Θεάτρου
– MY DAILY SPOT Σύνταγμα (Μητροπόλεως 25). Τηλέφωνο επικοινωνίας:2117502946. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 08:00 έως τις 23:30
– MY DAILY SPOT Κολωνάκι (Τσακάλωφ 14). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2117502947. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 08:00 έως τις 23:30