Η σκηνοθέτις Πηνελόπη Φλουρή και η ομάδα Abnormal, μετά τον «Ξένο»  (Bios, 2016) καταπιάνονται με το επόμενο κείμενο της τριλογίας του Καμύ, την «Πανούκλα». Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ 2022 – Για όλα όσα πεθαίνουν είναι μια χοροθεατρική παράσταση, βασισμένη στο διήγημα του Α. Καμύ, από την ομάδα Abnormal.

Αφορμώμενοι από το εμβληματικό κείμενο Πανούκλα του Αλμπέρτ Καμύ, έχουμε την αφήγηση της Πανούκλα του σήμερα, για όλα όσα πεθαίνουν γύρω μας και μέσα μας, γελώντας με αυτά, τραγουδώντας και πενθώντας για αυτά. Η παράσταση φωτογραφίζει έναν παράλογο, μονότονο και δίχως ζωή μοντέρνο κόσμο γεμάτο αντιφάσεις. Κάθε πλάσμα πασχίζει για την προσωπική του ελευθερία, όμως «κανείς δεν θα είναι ποτέ ελεύθερος όσο υπάρχουν μάστιγες».

Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, από τις 27 Μαΐου έως 12 Ιουνίου στο Μπάγκειον.

Η σκηνοθέτις της παράστασης, Πηνελόπη Φλουρή, μιλά στο Artic.gr για την έμπνευση που αντλεί από το έργο του Αλμπέρ Καμύ, την ενασχόλησή της με το τόσο επίκαιρο αυτό έργο, τη σωματοποίηση της απώλειας και της απειλής του θανάτου, αλλά και τη συμφιλίωση με τη φθαρτότητά μας.

Πηνελόπη Φλουρή | Συνέντευξη

Λυδία: – Μετά τον «Ξένο»  (Bios, 2016) καταπιάνεστε με το επόμενο κείμενο της τριλογίας του Καμύ, την «Πανούκλα». Ποιο στοιχείο της γραφής του Αλμπέρ Καμύ θα ξεχωρίζατε; Τι είναι αυτό που σας εμπνέει στο έργο του;

Πηνελόπη Φλουρή: – Η γραφή του Καμύ έχει μια βαθιά μελαγχολία και ταυτόχρονα ένα αδιόρατο μαύρο χιούμορ, στοιχεία που με ταρακουνάνε και θέλω να μεταφέρω επί σκηνής. Κινείται σε πολύ λεπτές γραμμές κάνοντάς με συχνά να έρθω σε άβολη θέση. Πέρα από την πολιτική, φιλοσοφική, υπαρξιακή διάσταση των κειμένων του, με συγκινεί η ποιητικότητά τους. Οι αναφορές του σε στοιχεία της φύσης: ο ήλιος, η θάλασσα, ο αέρας  στοιχεία που μετατρέπουν σε σουρεαλιστικό ποίημα το παράλογο σύμπαν που καταγράφει. Με εμπνέουν να συνθέσω κόσμους μέσα από  μια παράδοξη μουσικοκινητική παρτιτούρα, όπου οι ήρωες ζουν μέσα από την βεβαιότητα του θανάτου.

Πανούκλα 2022 - Σκηνοθεσία Πηνελόπη Φλουρή
Πηνελόπη Φλουρή: «Η κίνηση συχνά είναι ένα παράλογο στοιχείο με απροσδόκητες χορογραφίες και εικόνες  που αποδίδουν με σουρεαλιστικό τρόπο το μαύρο χιούμορ του Καμύ.»

Λυδία: – Πώς «παντρεύονται» οι τέχνες του θεάτρου και του χορού στην εκδοχή της «Πανούκλας» που παρουσιάζετε με την ομάδα ABNORMAL στο Μπάγκειον;

Πηνελόπη Φλουρή: – Η παράσταση συνδυάζει κίνηση, αφήγηση, διαλόγους και μουσική– όλα αυτά τα επίπεδα συνυπάρχουν και μερικές φορές συγκρούονται όπως μέσα σε ένα όνειρο. Πρόκειται για μια κινηματογραφική, εικαστική και ταυτόχρονα ποιητική προσέγγιση.  Η κίνηση συχνά είναι ένα παράλογο στοιχείο με απροσδόκητες χορογραφίες και εικόνες  που αποδίδουν με σουρεαλιστικό τρόπο το μαύρο χιούμορ του Καμύ.

Αντιθετικά πράγματα φαντάζουν λογικά και μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο. Οι ήρωες ζουν και δρουν μέσα σε μια απολύτως μοντέρνα πόλη, μια άσχημη πόλη, όπως την χαρακτηρίζει ο Καμύ.  Μια πόλη αδυσώπητα αληθινή.  Μέσα σε αυτήν την ονειρική / εφιαλτική ατμόσφαιρα αποτυπώνεται η απειλή του θανάτου. Και η  αγωνία του ανθρώπου να βρει την ισορροπία και την γαλήνη μέσα του.

Λυδία: – Ο ανατριχιαστικά επίκαιρος χαρακτήρας του εν λόγω έργου του Καμύ σας τροφοδότησε με έμπνευση ή σας δυσκόλεψε στη σκηνική αποτύπωση όσων ουσιαστικά βιώναμε –και συνεχίζουμε να βιώνουμε- στη ζωή μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Πηνελόπη Φλουρή: – Είχα καταπιαστεί με την Πανούκλα από το 2019, όταν ανέβηκε για λίγες παραστάσεις  στο Θέατρο Εμπρός. Ο στόχος ήταν να συνεχιστεί σε άλλο θέατρο αλλά η πανδημία έφερε απανωτές ματαιώσεις. Δεν περίμενα μέχρι τότε πως όλα αυτά που συμβαίνουν στο μυθιστόρημα θα γίνονταν πραγματικότητα. Η ατμόσφαιρα του έργου επαληθεύτηκε– έγινε εμπειρία, βίωμα. Αυτό δεν δυσκόλεψε, αντιθέτως προσέθεσε επίγνωση.

Κατά τη διάρκεια του Lock Down μείναμε μόνοι με τον εαυτό μας, αυτό ίσως μας έκανε να δούμε τη ζωή μας και τη συμπεριφορά μας με ανανεωμένο πιό καθαρό μάτι. Ταυτόχρονα η πόλη απογυμνώθηκε, ερήμωσε– ησύχασε πήρε  άλλες διαστάσεις. Αρχίσαμε να περιφερόμαστε με ένα  “Νο6” και να την παρατηρούμε περισσότερο. Οι  εύστοχες περιγραφές  του Καμύ για την “μοντέρνα” πόλη ταίριαξαν απολύτως με όσα είδαμε και ζήσαμε.

Πηνελόπη Φλουρή - Πανούκλα 2022
Πηνελόπη Φλουρή: «Η γραφή του Καμύ έχει μια βαθιά μελαγχολία και ταυτόχρονα ένα αδιόρατο μαύρο χιούμορ, στοιχεία που με ταρακουνάνε και θέλω να μεταφέρω επί σκηνής.»

Λυδία: – Πρωταγωνιστής στην «Πανούκλα» του Καμύ είναι ο Θάνατος. Στην «Πανούκλα 2022 – Μια Ωδή στο Θάνατο» επιχειρείτε τη σωματοποίηση της απώλειας, της μοναξιάς και της απειλής του Θανάτου. Πού στοχεύει αυτό σημειολογικά;

Πηνελόπη Φλουρή: – Από την στιγμή που θα γεννηθούμε είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε , γράφει ο  Α.Καμύ.

Στη δουλειά αυτή το σώμα γίνεται ένα παλλόμενο μουσικό όργανο που ενισχύει την αφηγηματική δράση και αποτυπώνει τις ψυχικές διακυμάνσεις , την αγωνία του ανθρώπου απέναντι στον θάνατο. Τη μοναξιά, την απώλεια,  την κατάρρευση, την πτώση, την φθορά. Τα πρόσωπα του έργου εξαντλούνται σωματικά αναζητώντας την ισορροπία, την ψυχική και σωματική γαλήνη και την αποδοχή.

Θα καταρρεύσουν, θα ξανασηκωθούν, θα ζήσουν το παράλογο, θα το αποδεχτούν, θα μείνουν στην άκρη παρατηρώντας το, θα περιμένουν ως το τέλος. Θα βρεθούν κοντά ο ένας με τον άλλον, θα απομονωθούν. Το να μιλάς για τον θάνατο δεν διαφέρει στην πραγματικότητα  από το να μιλάς για την ζωή. Ό,τι ζει πεθαίνει. Αποδεχόμαστε απλώς πως είμαστε φθαρτοί.

Λυδία: – Τι θα λέγατε ότι σας «δίδαξε» η πανδημία σε καλλιτεχνικό και προσωπικό επίπεδο;

Πηνελόπη Φλουρή: – Μου δίδαξε πως δεν μπορώ να ελέγξω τα πάντα. Και δεν πειράζει. Με έκανε να ξανασκεφτώ την έννοια του χρόνου, της φιλίας και  της αγάπης.

Με βοήθησε να πάρω μια βαθιά αναπνοή, να κάνω μια βουτιά μέσα μου και να με δω.

Λυδία: – Τι θα θέλατε ιδανικά να προσλάβει ο κόσμος φεύγοντας από την παράσταση;

Πηνελόπη Φλουρή: – Η παράσταση αυτή είναι μια τομή δύο κόσμων: του κόσμου που αντιλαμβάνομαι και του κόσμου που ονειρεύομαι. Σαν κάποιο παράδοξο ποίημα το οποίο ενώ καταδεικνύει το σκοτάδι, αποζητά την ομορφιά, ακόμα κι όταν υπάρχει η βεβαιότητα του θανάτου μέσα σε αυτό. Ιδανικά θα ήθελα να φύγει όπως ξυπνάει από ένα όνειρο, βγαίνοντας από το Μπάγκειον άλλωστε  θα αντικρίσει πάλι την πραγματικότητα, τα αυτοκίνητα θα πηγαίνουν γύρω γύρω, τα φώτα της πόλης θα κρύβουν τα αστέρια, αλλά θα έχει βγει από ένα αλλιώτικο  σύμπαν όπου η λογική και το παράλογο συνυπάρχουν.

Θα ήθελα με κάποιον τρόπο να συμφιλιωθεί με την φθαρτότητα όλων των πλασμάτων γύρω του και την δική του.

Trailer

Συντελεστές παράστασης

 • Σκηνοθεσία-Διασκευή Κειμένου: Πηνελόπη Φλουρή / Ομάδα Abnormal
 • Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
 • Ρετούς Κίνησης: Ανδρονίκη Μαραθάκη
 • Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
 • Σχεδιασμός αφίσας: Μαριθέα Χατζή
 • Φωτογραφίες παράστασης: Κατερίνα Αρβανίτη
 • Βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Μικροπούλου
 • Βοηθός σκηνογράφου: Μαργαρίτα Τζαννέτου
 • Επικοινωνία:Ευαγγελία Σκρομπόλα
 • Αφηγητής: Τάσος Ράπτης
 • Παίζουν: Ανδρέας Μυλόπουλος, Αναστασία Τζελέπη, Πηνελόπη Φλουρή
 • Μουσικός επί σκηνής: Φίλιππος Δραγούμης
Πληροφορίες

 • Χώρος: Μπάγκειον
 • Διεύθυνση: Πλ. Ομόνοιας 18, Αθήνα 105 52
 • Παραστάσεις: Από 27 Μάιου μέχρι 12 Ιουνίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:15
 • Εισιτήρια: 14 ευρώ & 10 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές)
 • Διάρκεια: 80 λεπτά
 • Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/panoukla/
Διαβάστε περισσότερες Θεατρικές συνεντεύξεις εδώ

Πηγή