Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν για πρώτη φορά στα ελληνικά το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα και εικονογράφου Maurice Sendak,«Η Χώρα των Tεράτων», σε μετάφραση του Γιάννη Παλαβού.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1963 στην Αμερική με τίτλο Where the Wild Things Αre και έκτοτε παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία μέχρι και σήμερα. Συμπεριλαμβάνεται σε κάθε έγκυρη λίστα με τα καλύτερα παιδικά βιβλία, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «το καλύτερο παιδικό βιβλίο όλων των εποχών» από το περιοδικό Time.

Όταν ο μικρός Μαξ φοράει τη στολή του λύκου και αρχίζει τις σκανταλιές, η μητέρα του τον φωνάζει «ΤΕΡΑΣ!» και τον στέλνει στο δωμάτιό του. Τότε ο Μαξ θυμωμένος θα ξεκινήσει ένα ταξίδι για τη χώρα των τεράτων. Τα τέρατα θα τον ανακηρύξουν βασιλιά τους και θα αρχίσουν μαζί του τον ΚΑΚΟ ΧΑΜΟ! Όμως, μετά τον κακό χαμό, ο Μαξ θα επιθυμήσει το σπίτι του.
Και το ταξίδι της επιστροφής θα ξεκινήσει…

Σύμφωνα με βιβλιοθηκονόμους, κριτικούς, δημοσιογράφους αλλά και εκπαιδευτικούς απ’ όλο τον κόσμο, Η χώρα των τεράτων είναι ένα βαθύτατα συμβολικό παραμύθι, που μιλάει για τις εσωτερικές συγκρούσεις και την επανόρθωση. Μέσα από τις εκφραστικές εικόνες του βιβλίου, συναντάμε τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, με όλες τις κρυφές μας επιθυμίες, και την επαναφορά μας στο φως με οδηγό την αγάπη και τη φροντίδα.

Η χώρα των τεράτων τη δεκαετία του 1980 έγινε όπερα, ενώ το 2009 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Spike Jonze.

Μορίς Σέντακ (Maurice Sendak)

Ο Μορίς Σέντακ (Maurice Sendak) γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1928 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του ήταν Εβραίοι μετανάστες από την Πολωνία. Η απώλεια πολλών συγγενών του κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος τον σημάδεψε και επηρέασε σημαντικά την καλλιτεχνική του έκφραση.
Το 1972, ο Σέντακ μετακόμισε στο Κονέκτικατ όπου και πέθανε το 2012 λίγο πριν κλείσει τα 84 του χρόνια. Στον επικήδειό του στους New York Times αναφέρεται ως «ο πιο σημαντικός δημιουργός παιδικών βιβλίων του 20ού αιώνα».
Ο συγγραφέας Neil Gaiman σημειώνει: «Ήταν μοναδικός, παράξενος, ευφυής, σοφός, μαγικός. Έκανε τον κόσμο καλύτερο με την τέχνη του».
Ο Μορίς Σέντακ τιμήθηκε το 1964 με το βραβείο Caldecott Medal για τη Χώρα των τεράτων, ενώ το 1970 του απονεμήθηκε το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Hans Christian Andersen Award for Illustration) για την προσφορά του ως εικονογράφου βιβλίων για παιδιά.

Το 1983 έλαβε το βραβείο Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ (Laura Ingalls Wilder Award) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών για το σύνολο του έργου του και το 1996 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών των ΗΠΑ (National Medal of Arts) ως αναγνώριση για τη συμβολή του στην αμερικανική τέχνη. Το 2003 του απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο στη Μνήμη της Άστριντ Λίντγκρεν (Astrid Lindgren Memorial Award), διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας που θέσπισε η σουηδική κυβέρνηση.
Εκτός από τη Χώρα των τεράτων, το έργο του Μορίς Σέντακ περιλαμβάνει τα εικονογραφημένα βιβλία Kenny’s Window, Very Far Away, The Sign on Rosie’s Door, Nutshell Library (που αποτελείται από τα βιβλία Chicken Soup with Rice, Alligators All Around, One Was Johnny και Pierre), Higglety Pigglety Pop! οr There Must Be More to Life, In the Night Kitchen, Outside Over There, We Are All in the Dumps with Jack and Guy και Bumble-Ardy. Ο Σέντακ εικονογράφησε και τη σειρά βιβλίων Little Bear που έγραψε η Else Holmelund Minarik και η οποία θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε μετάφραση του Γιάννη Παλαβού.

«Η Χώρα των Tεράτων» | Πληροφορίες

  • Συγγραφέας: Maurice Sendak
  • Μετάφραση: Παλαβός Γιάννης
  • Εικονογράφος: Maurice Sendak
  • Εκδότης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος
  • Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
  • ISBN: : 978-960-484-805-8
  • Αριθμός Σελίδων: 48
  • Έτος Έκδοσης: 2022
  • Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ
Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Πηγή