Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από αυτό τον κόσμο και η ψυχή του περνά στην αιωνιότητα. Ωστόσο, αφήνει πίσω του ένα μουσικό θησαυρό, το έργο του, που αθάνατο θα μνημονεύεται για πάντα και από τις τωρινές και τις επερχόμενες γενιές.

Ο αλησμόνητος συνθέτης αποδήμησε εις κύριον σε ηλικία 96 ετών την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021. Η σωρός του τέθηκε σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών από την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών έσπευσαν να τον αποχαιρετίσουν. Το κλίμα βαρύ και συγκινητικό, με το συγκεντρωμένο πλήθος να περιμένει υπομονετικά στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης, άλλοτε τραγουδώντας, χειροκροτώντας, κι άλλοτε ανακράζοντας «Αθάνατος».

Μίκης Θεοδωράκης - Στιγμιότυπο από το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών
Μίκης Θεοδωράκης – Στιγμιότυπο από το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών για το Artic.gr

Σήμερα, Τετάρτη 8/9 στις 3 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποχαιρετισμού, όπου τους επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Έπειτα θα γίνει η μεταφορά της σωρού του με πλοίο στην Κρήτη και η ταφή του στο χωριό του πατέρα του στον Γαλατά Χανίων σε οικογενειακό τάφο, όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του, όπως ήταν η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη.

Το πρόγραμμα της Κηδείας

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 7.30 η σωρός του Μίκη Θεοδωράκη θα αφιχθεί στο λιμάνι της Σούδας και με αυτοκινητοπομπή θα μεταφερθεί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων και στη συνέχεια θα συνοδευτεί πεζή στη Μητρόπολη Χανίων. Στο σημείο αυτό θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι.

Η σορός του θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Γαλατά Χανίων για την εξόδιο ακολουθία που θα τελεστεί στις 13.00 το μεσημέρι. Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας θα συνοδευτεί πεζή η σορός στο κοιμητήριο του Γαλατά για να γίνει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, στην αγαπημένη του κρητική γη.

Μίκης Θεοδωράκης – εις μνήμη του

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου, μας έκανε περήφανους ως Έλληνες και η πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε θα διαδίδεται εις τους αιώνες. Αν μελετήσουμε τη ζωή και το έργο του, θα διαπιστώσουμε το βαρυσήμαντο ρόλο που έπαιξε στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Η πολιτική του δράση ξεκίνησε από νεαρή ηλικία και χαρακτηρίστηκε από σημαντικούς αγώνες που έδωσε στις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όπως η κατοχή, ο εμφύλιος και η δικτακτορία.

Μίκης Θεοδωράκης - Αείμνηστος μουσικοσυνθέτης
Μίκης Θεοδωράκης – Ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης περνά στην αιωνιότητα

Κάτω απ’ το χώμα μες στα σταυρωμένα χέρια τους
κρατάνε τις καμπάνας το σχοινί,
προσμένουνε την ώρα, προσμένουν να σημάνουν την ανάσταση
τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας
δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει
Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες

Αιωνία σου η μνήμη Μίκη Θεοδωράκη!

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Πηγή