Κάθε ζωντανή τους εμφάνιση, αφήνει τα κορμιά μας ιδρωμένα, τη φωνή μας βραχνιασμένη και τη ψυχή μας εκτονωμένη έπειτα από το δυνατό τραγούδισμα, τον αλαφιασμένο χορό και το επίμονο headbanging. Για τους Bazooka, ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά συγκροτήματα της εναλλακτικής σκηνής, τα τελευταία 13 περίπου χρόνια, οι συναυλιακές στιγμές παίρνουν τη μορφή ενός μυσταγωγικού τελετουργικού, στο οποίο κοινό και μπάντα γίνονται «ένα», πάνω και κάτω από το stage. Με τρία full length άλμπουμ στο ενεργητικό τους: Bazooka (2013), Useless Generation (2016), Zero Hits (2019), οι garage και punk-rock δημιουργίες τους ταξιδεύουν εντός κι εκτός συνόρων για να φτάσουν στους fans τους μέσα σε ένα εκρηκτικό, υψηλής έντασης συναυλιακό κλίμα. 

Η πανδημία τους βρήκε να προετοιμάζονται για ένα ακόμη ευρωπαϊκό τουρ, το οποίο και αναγκάστηκαν να ακυρώσουν. Έκτοτε, η ζωτική και στενή επαφή με το κοινό τους εκλείπει, αναδύοντας πρωτόγνωρα συναισθήματα. Παρά την απουσία συναυλιών του τελευταίου έτους, οι Bazooka αποφάσισαν να ενώσουν τα αποθέματα ενέργειάς τους, να δημιουργήσουν νέο υλικό και να βρεθούν στο στούντιο για να ξεκινήσουν την προετοιμασία του επόμενου δίσκου τους.

Το Ίδρυμα Ωνάση, αφουγκραζόμενο την ανάγκη υποστήριξης των ανθρώπων που εργάζονται στην ανεξάρτητη ελληνική μουσική σκηνή, μέσω του STAGES A/LIVE, μίας σειράς κινηματογραφημένων live performances συγκροτημάτων και καλλιτεχνών, έχει δώσει πνοή στους συναυλιακούς χώρους, τους καλλιτέχνες, τους διοργανωτές θεαμάτων, τους τεχνικούς, τους φωτιστές και κάθε επαγγελματία δίχως τη συμβολή του οποίου δεν θα έφτανε στα αυτιά μας η αγαπημένη μας μουσική.

Αυτή τη φορά, στο season finale του STAGES A/LIVE, οι Bazooka επιχειρούν να «μεταγγίσουν» μέσα από το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση και τις οθόνες μας τον συναυλιακό παλμό που τόσο μας έχει λείψει. Από τη σκηνή του Lab Art Live Stage στο Βόλο, βάζουν τους ενισχυτές «στο τέρμα» και μας προετοιμάζουν αυτή την Κυριακή, 16/5, στις 23:00 για όσα θα μπορέσουμε και πάλι να ζήσουμε στα stages μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στον χώρο του θεάματος. Λίγο πριν το κινηματογραφημένο live performance τους σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σαρρή, ο Γιάννης Βούλγαρης, ντράμερ του συγκροτήματος, μιλάει στην Popaganda για όσα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Κυριακή, αλλά και να ακούσουμε μελλοντικά από τους Bazooka.

Bazooka – Γιάννης Βούλγαρης / Lab Art Live Stage / Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Στο season finale του STAGES A/LIVE, θα παρακολουθήσουμε ένα κινηματογραφημένο live performance σας. Πώς έγινε η επιλογή του Lab Art live stage στον Βόλο για τη διεξαγωγή του gig και τι θα μας παρουσιάσετε σε αυτό; Το συγκεκριμένο venue επιλέχθηκε καθώς είμαστε από τον Βόλο, αλλά και επειδή έχει και μια μακρά ιστορία σαν χώρος διεξαγωγής live. Θα σας παρουσιάσουμε ένα «τυπικό» show των Bazooka, με την ενέργεια και τα κομμάτια που χαρακτηρίζουν τις εμφανίσεις μας γενικότερα τα τελευταία χρόνια. 

Πώς νοηματοδοτείται για εσάς η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, να στηρίξει μέσα από το STAGES A/LIVE την ανεξάρτητη ελληνική μουσική σκηνή που πλήττεται από την πανδημία και τους περιορισμούς που τη συνοδεύουν το τελευταίο έτος; Είναι στα σίγουρα μία «ανάσα» και για τους συμμετέχοντες, αλλά και σαν διαδικασία γενικότερα, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η επανεμφάνιση των καλλιτεχνών στο προσκήνιο τώρα που τα live μοιάζουν με μακρινό όνειρο, τουλάχιστον με τον τρόπο που τα ξέρουμε. Συνδυάζοντας τα διάφορα γνωστά venues στις πόλεις των μουσικών, με την καλή κινηματογράφηση, θέλουμε να πιστεύουμε πως το STAGES A/LIVE θα θυμίζει στους θεατές-ακροατές όλο αυτό που επί έναν χρόνο στερούμαστε, επαναφέροντας στο βαθμό που είναι εφικτό, το κλίμα του να βρίσκεσαι σε μια τέτοια συναυλία. 

Έπειτα από πόσους μήνες βρεθήκατε να παίζετε και πάλι στο stage; Η τελευταία φορά που βρεθήκαμε στο stage, ήταν για τα γυρίσματα ενός live στο Temple Athens πέρυσι. 

https://www.youtube.com/watch?v=uaSF2PWw8lU

Δεν υπάρχει φορά που να μην σας έχω δει σε live σας να γίνεστε «ένα» με τον κόσμο, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό κλίμα. Πώς είναι να βάζεις τους ενισχυτές «στο τέρμα» χωρίς να επικοινωνείς με το κοινό σου; Σίγουρα δεν υπάρχει η ίδια αίσθηση, αλλά είναι σημαντικό να ξέρεις πως μέσω του κινηματογραφημένου performance, θα έρθει σε επαφή το κοινό μαζί σου, θα βιώσει κάτι μέσα από αυτό. Εμείς θέλουμε να μεταφέρουμε τα συναισθήματα και πάλι, με το ίδιο drive.

Πώς βιώσατε σε προσωπικό επίπεδο το «εμπάργκο» στο χώρο του πολιτισμού και την αποχή από το touring εντός κι εκτός Ελλάδας; Υπήρχε εντός της καραντίνας διάθεση για δημιουργία; Όταν επήλθε η πρώτη καραντίνα έπρεπε να ακυρώσουμε το ευρωπαϊκό τουρ που ετοιμαζόταν, άρα σίγουρα ήταν ένα πλήγμα εξ αρχής. Στην αρχή, όπως πολλοί, πήραμε τον χρόνο μας να ξεκουραστούμε αλλά στην πορεία μας «έτρωγε» το να μην προχωράμε και να μην εξελίσσεται κάτι. Έτσι, από ένα σημείο και μετά ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε νέο υλικό και να κάνουμε πρόβες, με σκοπό να βγει ο καινούργιος μας δίσκος μέσα στη χρονιά. 

Bazooka / Lab Art Live Stage / Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Τι σκέψεις κάνετε για την «επόμενη ημέρα» των συναυλιακών χώρων και τους ανθρώπους που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κινήσουν το «μοχλό» της εναλλακτικής μουσικής σκηνής; Ευχόμαστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι και κατ’ επέκταση οι χώροι όπου στεγάζονται οι συναυλίες και οι άνθρωποι που διοργανώνουν events και φεστιβάλ, που αγαπούν τη μουσική και προσπαθούν να ασκήσουν πίεση ώστε να γίνει κάτι και να αλλάξει λίγο το σκηνικό. Μέχρι τότε όμως, είναι και στο χέρι των καλλιτεχνών να ανοίξει ένας διάλογος και να βρεθούν πιο αυτο-οργανωμένες λύσεις και ιδέες. 

Περιγράψτε μου όλα όσα θα θέλατε να έχει η βραδιά της επιστροφής σας στα venues υπό τη φυσική παρουσία κοινού. Να έχει τρελό χορό και δυνατό ήχο και όπως ιδρώνουμε εμείς πάνω στη σκηνή έτσι να ιδρώνουν και όλοι από κάτω, να γίνουμε ένα!

Το τελευταίο σας άλμπουμ “Zero Hits” του 2019, απέσπασε διθυραμβικά σχόλια, «ταξιδεύοντας» στις μουσικές σκηνές. Τι να περιμένουμε στη συνέχεια από τους Bazooka; Έναν νέο δίσκο και πολλά δυνατά live τα οποία θέλουμε να πιστεύουμε πως θα γίνουν άμεσα στο μέλλον!

Bazooka / Lab Art Live Stage / Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Πηγή