Τα Αθηναϊκά Θέατρα και οι Μαγικές Σβούρες αυτό το καλοκαίρι, παρουσιάζουν το πολυαγαπημένο αλληγορικό παραμύθι «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ. Πρόκειται για το κλασσικό λογοτεχνικό έργο που έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες, αποτελώντας ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στο κόσμο. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών και ανέβηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Θέατρο Μικρό Χορν για περιορισμένες παραστάσεις λόγω της πανδημίας.

Φέτος το καλοκαίρι «Ο Μικρός Πρίγκιπας» έκανε ένα καλοκαιρινό ταξίδι σε ανοιχτά θέατρα όλης της Ελλάδας! Στο ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα είναι ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Αδάμης.

Το βιβλίο έχει αντιπολεμικό χαρακτήρα και μιλά για την αγάπη και τη φιλία, οι οποίες για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν πρέπει να υπάρχει ειρηνικό κλίμα. «Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι ένα συμβολικό παραμύθι που γράφτηκε στην Αμερική, όπου είχε καταφύγει ο συγγραφέας μετά την υποταγή των Γάλλων από τους Γερμανούς. Το περιεχόμενό του είναι ένα μήνυμα στη δοκιμαζόμενη πατρίδα του μακριά απ’ την οποία νιώθει εξόριστος και χαμένος, όπως ο μικρός πρίγκιπας μακριά απ’ τον πλανήτη του.

Η ιστορία

Ένας πιλότος πέφτει με το αεροπλάνο του, που έχει πάθει βλάβη, στην έρημο. Εκεί συναντά τον Μικρό Πρίγκιπα.

Έτσι ξετυλίγεται η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, που ζει σε έναν μικρό πλανήτη μαζί με τρία ηφαίστεια και ένα τριαντάφυλλο και επειδή νιώθει μόνος , ξεκινά το ταξίδι του για να βρει έναν φίλο… Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, περνά από πολλούς πλανήτες και συναντά πολλούς ανθρώπους. Κάποια στιγμή φτάνει και στη Γη , στη μέση της ερήμου. Συναντά την αλεπού και γίνονται φίλοι. Τον σκοπό του τον έχει πια εκπληρώσει. Δεν βρήκε μόνο έναν φίλο,  αλλά πολλούς !

Ο Μικρός Πρίγκιπας με τον Θανάση Τσαλταμπάση
Ο Μικρός Πρίγκιπας με τον Θανάση Τσαλταμπάση από τα Αθηναϊκά Θέατρα, σε καλοκαιρινή περιοδεία

Κι όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψει στον πλανήτη του, αποχαιρετά με το δικό του τρόπο και τον πιλότο και τα παιδιά.

Οι «Μαγικές Σβούρες» ζωντανεύουν επί σκηνής το αλληγορικό παραμύθι του Μικρού Πρίγκιπα

Ο Δημήτρης Αδάμης σκηνοθετεί το αλληγορικό αυτό παραμύθι παραδίδοντας ένα εύρυθμο αποτέλεσμα, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κινησιολογία των ηθοποιών και συντελεί στην οπτικοποίηση ποικίλων συμβολικών ερεθισμάτων. Την παράσταση πλαισιώνει μια ταλαντούχα ομάδα ηθοποιών που καλούνται να υποδυθούν μια σειρά ρόλων. «Είναι περίεργοι αυτοί οι μεγάλοι» αναφωνεί με απογοήτευση ο Μικρός Πρίγκιπας καθώς πλανιέται στους αστεροειδείς και έρχεται αντιμέτωπος με την αλαζονία, την απληστία, τη σκληρότητα και την κυνικότητα των ενηλίκων. Οι Αγοραστή Αρβανίτη, Θανάσης Βοϊδήλος, Γεωργία Μαυροειδοπούλου και Μαριλίζα Χρονέα ερμηνεύουν με ενέργεια, αμεσότητα και χωρίς υπερβολές μια σειρά ανθρώπινων τύπων που συμβολικά παραπέμπουν σε ανθρώπους που αγνοούν το βαθύτερο νόημα της ζωής και της φιλίας. Εξαιρετικός ο Τάσος Ράπτης ως αφηγητής-συγγραφέας, ο οποίος αφηγείται με γλαφυρότητα την ιστορία έξι χρόνια μετά «τη συνάντησή του» με το Μικρό Πρίγκιπα.

Με έναν λιτό σκηνικό χώρο που «μεταμορφώνεται» από βόα που χωνεύει έναν ελέφαντα, σε μοναδικό ηλιοβασίλεμα, έρημο και χαλασμένο αεροπλάνο, αλλά και με καλαίσθητα κοστούμια που εναλλάσσουν οι ηθοποιοί ανάλογα με τις ανάγκες των ποικίλων ρόλων τους, η παράσταση δίνει τα απαραίτητα ερεθίσματα στους μικρούς θεατές, ενδυναμώνοντας τη φαντασία τους και εξάπτοντας την περιέργειά τους.

Τα τραγούδια της παράστασης είναι βασισμένα σε υπέροχες μελωδίες συνθετών του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, όπως ο Offenbach, ο Holst, ο Saint-Saëns και  ο Brahms, ενώ η παράσταση τελειώνει με ένα καινούργιο τραγούδι του συνθέτη Γιώργου Βαρσαμάκη.

«Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια.»

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης είναι ιδανικός στο ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα, τον οποίο χρόνια ονειρευόταν. Η χροιά της φωνής του και η αέρινη παρουσία του επί σκηνής κλέβει την παράσταση και μαγνητίζει τα βλέμματα των λιλιπούτειων θεατών. Η πορεία του στους μακρινούς πλανήτες ισοδυναμεί με την πορεία του χαρακτήρα από την αθωότητα και την απειρία προς την ωριμότητα, έπειτα από τη γνωριμία με την αλεπού και τη σχέση που αναπτύσσει με το τριαντάφυλλό του. Συνειδητοποιεί πως οι αληθινοί δεσμοί και η αληθινή φιλία βασίζονται στην αγάπη, την ανιδιοτέλεια και την αυτοθυσία. Με σωστές κορυφώσεις και τις απαραίτητες ψυχολογικές διακυμάνσεις, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης υπογραμμίζει και «φωτίζει» το συμβόλικο και περίπλοκο ταξίδι του πολυαγαπημένου ήρωα.

Το πολυσήμαντο και πολυεπίπεδο βιβλίο του Εξυπερύ, πάντα επίκαιρο και διαχρονικό, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην παιδική οπτική και φαντασία για να τη μπολιάσει με ποικίλα ουσιώδη για τη ζωή νοήματα, αποτελεί μία θεατρική πρόκληση ως προς το να επικοινωνηθούν τα νοήματα αυτά με τρόπο άρτιο και ορθό σε μικρούς και μεγάλους θεατές. Η παράσταση από τα Αθηναϊκά θέατρα και τις «μαγικές σβούρες» κερδίζει αυτό το στοίχημα, καθώς είναι μία αξιόλογη και προσεγμένη θεατρική πρόταση για το φετινό καλοκαίρι, για μικρά και… μεγάλα παιδιά όλων των ηλικιών, μαθαίνοντάς τους τι σημαίνει να «Γίνεσαι για πάντα υπεύθυνος γι’ αυτό που έχεις εξημερώσει». Τι σημαίνει να «Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό σου…».

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» | Συντελεστές παράστασης

 • Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης
 • Σκηνικό: Χριστίνα Παπαδημητρίου–MarcBritz
 • Κοστούμια: μαγικές σβούρες
 • Kίνηση: Φωτεινή Σταματελοπούλου
 • Ενορχήστρωση: Γιώργος Κωνσταντινίδης
 • Διδασκαλία τραγουδιών : Ιωάννα Εμμανουήλ
 • Μουσική τραγουδιού φινάλε: Γιώργος Βαρσαμάκης
 • Βοηθός σκηνοθέτη: Πετρούλα Μαντζουκίδου
 • Στο ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα ο Θανάσης Τσαλταμπάσης
 • Παίζουν επίσης: Αγοραστή Αρβανίτη, Θανάσης Βοϊδήλος, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Τάσος Ράπτης, Μαριλίζα Χρονέα
Trailer της παράστασης

Πληροφορίες

 • Διάρκεια : 80΄ χωρίς διάλειμμα
 • Πληροφορίες στα τηλέφωνα:211.1000.365 και  6948 744988
 • Γενική είσοδος : 12 ευρώ
 • Προπώληση : 10 ευρώ
 • Ηλεκτρονική προπώληση Viva.gr
Διαβάστε περισσότερα θεατρικά νέα εδώ

Πηγή