Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, στις 2 Απριλίου το Artic.gr προτείνει, μερικές από τις πλέον αξιόλογες νέες κυκλοφορίες παιδικών βιβλίων, εκπαιδευτικών και διδακτικών. Βιβλίων που αξίζει και πρέπει να έχει κάθε παιδί στην βιβλιοθήκη του.

Τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά βιώνουν τις συνέπειες της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και τόσων άλλων δεινών που ζούμε. Όλα αυτά τα μηνύματα είναι φθορά για την ψυχολογία τους και πρέπει να τα προστατέψουμε. Τα παιδιά πρέπει να έχουν μια ισορροπημένα συναισθηματική ανάπτυξη, να αναπτύσσουν την φαντασία τους, να εμπλουτίζουν την γνώση τους με ασχολίες που τα εκπαιδεύουν και τα καλλιεργούν.

Όλα αυτά αλλά και άλλα πολλά καλλιεργούνται μέσω ενός βιβλίου. Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά να διαβάζουν και να αγαπήσουν τα βιβλία! Ένα βιβλίο άλλωστε, είναι ωφέλιμο και φιλικό τόσο για την παιδική ψυχή, το μυαλό αλλά και τα μάτια.

Η αφίσα για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2022
Η αφίσα για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2022 από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για Νέους iBBY

 

Κλασική μουσική – η ιστορία της σε εικόνες

Η ιστορία της δυτικής μουσικής από τον 11ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, από τη Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν μέχρι τον Στοκχάουζεν. Γνώρισε τους μεγαλύτερους συνθέτες και άκου τη μουσική τους διαβάζοντας! Μάθε τα μουσικά όργανα και δες πώς παίζονται και συνδυάζονται για να φτιαχτεί η μουσική. Ανακάλυψε τις πιο διάσημες όπερες και συμφωνίες, τα πιο γνωστά κοντσέρτα και μπαλέτα.

Μια έκδοση που συνδυάζει τη γνώση με την απόλαυση: κατέβασε δωρεάν την εφαρμογή ConBrio στο κινητό ή το τάμπλετ σου, πέρνα την κάμερα πάνω από τις σελίδες του βιβλίου και ανακάλυψε 100 σύντομα μουσικά αποσπάσματα από τα έργα που παρουσιάζονται.

 • Συγγραφέας: Richard Bratby
 • Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης
 • Εικονογράφηση: Nik Neves
 • Προτεινόμενες Ηλικίες: Για όλες τις ηλικίες
 • Εκδόσεις Διάπλαση
Κλασσική μουσική - Η ιστορία της σε εικόνες
Κλασσική μουσική – Η ιστορία της σε εικόνες
Σειρά: Αρχαίες τραγωδίες για παιδιά- Μήδεια, Αντιγόνη, Οιδίποδας, Ελένη


Μήδεια, η μάγισσα από την Ανατολή

Η ιστορία της Μήδειας, της ατίθασης βασιλοπούλας από την Κολχίδα που ήταν προορισμένη να γίνει ιέρεια της θεάς Εκάτης στη σκοτεινή πατρίδα της, αλλά μια παραξενιά της μοίρας την έκανε να ερωτευτεί τον Ιάσονα και να εγκαταλείψει οικογένεια και πατρίδα. Όταν όμως ο Ιάσονας την προδώσει, όλα θα αλλάξουν… Μια σύγχρονη ματιά στους τραγικούς ήρωες με κάθε σεβασμό στα παιδιά που διαβάζουν πρώτη φορά την ιστορία τους.

Αντιγόνη, το κορίτσι που αγαπούσε τους λύκους

Η ιστορία της Αντιγόνης, της βασιλοπούλας που επέμενε να τιμήσει τη λυκίσια καταγωγή της, βάζοντας την πάνω από την εξουσία και τους νόμους του βασιλιά Κρέοντα. Έτσι, προτίμησε να ακολουθήσει τον πατέρα της στο σκοτεινό δάσος όπου ζούσε, γιατί μόνο έτσι πίστευε ότι θα παραμείνει ελεύθερη! Μια σύγχρονη ματιά στους τραγικούς ήρωες, με κάθε σεβασμό στα παιδιά που διαβάζουν πρώτη φορά την ιστορία τους.

Οιδίποδας, ο βασιλιάς λύκος

Η ιστορία του Οιδίποδα, του παιδιού που οι βασιλιάδες γονείς του προτίμησαν να εγκαταλείψουν στο βουνό, ώστε να μην εκπληρώσει ποτέ την τρομερή προφητεία που είχε λάβει ο πατέρας του. Όμως η μοίρα είχε αλλιώς γραμμένη τη ζωή του… Μια σύγχρονη ματιά στους τραγικούς ήρωες με κάθε σεβασμό στα παιδιά που διαβάζουν πρώτη φορά την ιστορία τους.

Οιδίποδας, ο βασιλιάς λύκος
Οιδίποδας, ο βασιλιάς λύκος

Ελένη, το τίμημα της ομορφιάς

Η ιστορία της ωραίας Ελένης, η οποία διάλεξε τον ήπιο Μενέλαο για σύζυγό της, αλλά ένα παιχνίδι της μοίρας την έκανε πρώτα έπαθλο σ’ έναν αχρείαστο διαγωνισμό ομορφιάς και, στη συνέχεια, το πιο μισητό πρόσωπο ανάμεσα στους Αχαιούς και στους Τρώες επειδή, τάχα, πολεμούσαν για τα ωραία της μάτια. Εκείνη όμως, βρισκόταν πολύ μακριά… Μια σύγχρονη ματιά στους τραγικούς ήρωες με κάθε σεβασμό στα παιδιά που διαβάζουν πρώτη φορά την ιστορία τους.

Έχοντας την πεποίθηση ότι οι νεαροί αναγνώστες μπορούν να ακούσουν οποιαδήποτε ιστορία, αρκεί να τους σέβεται, ο Φίλιππος Μανδηλαράς αποκωδικοποιεί τους μύθους πάνω στους οποίους βασίζονται οι αρχαίες τραγωδίες και τα σύμβολα που τις διατρέχουν, και παραδίδει ιστορίες προσιτές σε κάθε παιδί. Με τα ζωντανά της χρώματα, τις παιδικές φιγούρες και τα ονειρικά τοπία στις λέξεις, η Ναταλία Καπατσούλια αναδεικνύει το παραμυθιακό στοιχείο, έτσι όπως έχει αποδείξει ότι μπορεί πολύ καλά να κάνει.

 • Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος
 • Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
 • Προτεινόμενες Ηλικίες: 6 +
 • Εκδόσεις Πατάκης
Σειρά: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821


Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές του 1821, μια δυναμική γυναίκα που εργάστηκε σκληρά για την υπόθεση της ελληνικής ανεξαρτησίας, μπαίνοντας επικεφαλής του στόλου που ναυπήγησε η ίδια και πολεμώντας στο πλευρό των συντρόφων της.

Η Μαντώ Μαυρογένους υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές του 1821, μια αρχόντισσα που ξόδεψε όλη της την περιουσία για να βοηθήσει τους συμπατριώτες της να πολεμήσουν τους Οθωμανούς, μπαίνοντας μάλιστα η ίδια μπροστά σε πολλές πολεμικές συγκρούσεις.

Οι πρωτότυπα γραμμένες και εξαιρετικά εικονογραφημένες ιστορίες δυο ηρωίδων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία τους.

 • Συγγραφέας: Χρυσάνθη Καραΐσκου
 • Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
 • Προτεινόμενες Ηλικίες: 6+
 • Εκδόσεις Διάπλαση
Μαντώ Μαυρογένους
Μαντώ Μαυρογένους
Ο Κάφκα και η κούκλα

Το φθινόπωρο του 1923, την ώρα που έκανε περίπατο, ο Φραντς Κάφκα συνάντησε ένα πολύ ταραγμένο κοριτσάκι.

Είχε χάσει την κούκλα του και ήταν απαρηγόρητο.

Ο Κάφκα είπε ότι η κούκλα δεν είχε χαθεί, αλλά ταξίδευε στον κόσμο και ζούσε θαυμάσιες περιπέτειες! Και για να το καθησυχάσει ακόμα περισσότερο, ο Κάφκα άρχισε να παραδίδει γράμματα στο κοριτσάκι από την κούκλα για μερικές εβδομάδες.

Το βιβλίο Ο Κάφκα και η Κούκλα βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Αφηγείται την απίστευτη πράξη καλοσύνης ενός από τους πλέον αινιγματικούς και εμβληματικούς συγγραφείς παγκοσμίως.

Ο Κάφκα και η κούκλα
Ο Κάφκα και η κούκλα

Τούτη η ιστορία του Κάφκα έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ανθρώπων εδώ και δεκαετίες, καθώς αποκαλύπτει την παιχνιδιάρικη και συμπονετική πλευρά ενός ανθρώπου γνωστού για τις σκοτεινές και ζοφερές ιστορίες του. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια μαρτυρία για τη δύναμη που έχουν οι ιστορίες να αλλάζουν ζωές και μας συμβουλεύει να ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο.

 • Συγγραφέας: Αλέν Σερζ Τζοτάπ
 • Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
 • Εικονογράφηση: Green Rebecca
 • Προτεινόμενες Ηλικίες: 6+
 • Εκδόσεις Διόπτρα
Η Σκοτεινούπολη

Μια απολαυστική ιστορία για την αποδοχή και τη διαφορετικότητα, γεμάτη συμβολισμούς και υπέροχη, ζωντανή εικονογράφηση.

Τα τούβλα από τα τείχη της Σκοτεινούπολης αρχίζουν να εξαφανίζονται και ο δήμαρχος θυμώνει. Οι κάτοικοι καταφέρνουν να βρουν τον κλέφτη, ανακαλύπτουν όμως ότι πίσω από τα γκρίζα τείχη της πόλης τους βρίσκεται ένας κόσμος γεμάτος χρώμα και ανθρώπους με διαφορετικά έθιμα και συνήθειες που ως τότε αγνοούσαν. Η μονότονη γκρίζα ζωή τους αρχίζει να αποκτά χρώμα.

H ασπρόμαυρη εικονογράφηση με τις νέον δυναμικές λεπτομέρειες αναδεικνύει αυτή την ιστορία που προκαλεί σκέψεις και συζητήσεις σχετικά με την ανοχή και την αποδοχή.

 • Συγγραφέας: Kelly Canby
 • Μετάφραση: Αγγελή Ηλιάνα
 • Εικονογράφηση: Kelly Canby
 • Προτεινόμενες Ηλικίες: 3+
 • Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Η Σκοτεινούπολη
Η Σκοτεινούπολη
Ο Γκασπάρ μέσα στη νύχτα

Ξαπλωμένος στο κρεβάτι του,

ο Γκασπάρ περιμένει να αποκοιμηθεί,

αλλά ο ύπνος δεν τον παίρνει.

Η νύχτα τον τρομάζει λίγο,

οι σκιές ποιος ξέρει τι κρύβουν,

κάθε ήχος εγκυμονεί κινδύνους…

Είναι ολομόναχος μες στο σκοτάδι,

ώσπου εμφανίζεται μια ποντικίνα

που θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει

να καταλάβει τι σημαίνει φιλία.

Μια νυχτερινή περιπέτεια

που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις…

 • Συγγραφέας: Ratanavanh Seng-Soun
 • Μετάφραση: Ρασινέ Μυρτώ, Φράγκου Κατερίνα
 • Εικονογράφηση: Ratanavanh Seng-Soun
 • Προτεινόμενες Ηλικίες: 5+
 • Εκδόσεις Ψυχογιός
Σοφούλι, Ένα πρόβατο με χαρακτήρα

Το Σοφούλι είναι η σειρά δύο βιβλίων. Το πρώτο είναι «Το πρόβατο που έπλεκε πουλόβερ» και το δεύτερο βιβλίο είναι «Το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά».

Μία νέα σειρά που εισάγει τα μικρά παιδιά σε σημαντικές για τη ζωή αξίες-έννοιες που τα βοηθούν να αναπτύξουν συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη.

Το πρόβατο που έπλεκε πουλόβερ : Είμαι το Σοφούλι, το πρόβατο που έπλεκε πουλόβερ, και θέλω να γίνουμε φίλοι, για να μοιραστώ μαζί σου ένα μυστικό: Όσο πιο πολλά προσφέρεις στους άλλους τόσο πιο πολλά επιστρέφουν σ’ εσένα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά : Είμαι το Σοφούλι, το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά, και θέλω να γίνουμε φίλοι, για να μοιραστώ μαζί σου ένα μυστικό: Δεν είναι το καλό, αλλά το κακό που σε κάνει να κοκκινίζεις. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 • Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου
 • Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
 • Προτεινόμενες Ηλικίες: 3+
 • Εκδόσεις Μεταίχμιο
Πετρόσουπα για όλους

Έχει πέσει μεγάλη πείνα εδώ και εβδομάδες, κι ο Λουκ ο λαγός είναι νηστικός, θεονήστικος! Χτυπώντας την πρώτη πόρτα που βρίσκει μπροστά του, πέφτει πάνω στην Μπούκι την ύαινα. Ο παμπόνηρος Λουκ την πείθει να του δανείσει τη χύτρα της για να φτιάξει μια λαχταριστή πετρόσουπα…

Ένα παραμύθι που μιλάει για τη διάθεση να μοιράζεσαι και για την αλληλεγγύη, μια ιστορία δημοφιλής σε Ευρώπη και Ασία, που εδώ σερβίρεται με… αφρικανική γαρνιτούρα!

Στα 100 Εξαιρετικά Εικονογραφημένα Παιδικά Βιβλία της χρονιάς στη διεθνή έκθεση της Φραγκφούρτης.

 • Συγγραφέας: Αλέν Σερζ Τζοτάπ
 • Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης
 • Εικονογράφηση: Ιρέν Σος
 • Προτεινόμενες Ηλικίες: 3+
 • Εκδόσεις Διάπλαση
Πετρόσουπα για όλους
Πετρόσουπα για όλους
Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Πηγή