Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ο Ιάσονας Ψαράκης για μια μοναδική μουσική βραδιά με Σιτάρ και Εσράτζ. Δίπλα του θα βρίσκεται ο Σπύρος Βασιλειάδης, ο οποίος θα τον συνοδεύει με τάμπλα. Θα μας προσφέρει μια μουσική παράσταση με ήχους και ρυθμούς, που μας μεταφέρουν στη μακρινή Ανατολή, πέρα από τα όρια του χρόνου και των αποστάσεων. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στην Ινδία. Η κάθε ράγκα συμβολίζει και επικαλείται τα στοιχεία της φύσης, αποτυπώνοντας συναισθήματα, αισθήσεις, εικόνες. Είναι μια αόρατη ζωγραφική του αιθέρα, μια διήγηση ήχου, δονήσεων, φράσεων και ρυθμών, όπου η φαντασία μας μπορεί να δημιουργήσει την πραγματικότητα που ονειρεύεται.

Λίγα λόγια για τον Ιάσονα Ψαράκη

Ο Ιάσονας Ψαράκης είναι συνθέτης ελληνικής καταγωγής, μουσικός της Βόρειας Ινδικής Κλασικής & Οργανικής World Μουσικής, σολίστας του Σιτάρ, Εσράτζ και πολλών άλλων μουσικών οργάνων του κόσμου, με έδρα το Σαντινικετάν στη Βεγγάλη της Ινδίας.  Η καριέρα του εκτείνεται από την κλασική ευρωπαϊκή έως τη μεσανατολική μουσική και ταξιδεύει μέσω της κλασικής ινδικής μουσικής υπό την καθοδήγηση της Guruma Ameena (κόρης του Ustad Ali Akbar Khan), του Pandit Debi Prasad Chatterjee, του Shiraz Ali Khan, της Amie Maciszawski και του Sabyasachida Sarkhel.

Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ιάσονας Ψαράκης

Ιάσονας Ψαράκης

Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Sangit Bhavan-Visva Bharati (B.Mus.-HCM-Sitar/Performance arts, final grade A+). Ήταν κάτοχος υποτροφίας μέσω ICCR India, αλλά και τεσσάρων Indian Merit υποτροφιών. Ο Ιάσονας κυκλοφόρησε το πρώτο του μουσικό άλμπουμ, το οποίο ηχογραφήθηκε στον Λίβανο, με όνομα Clay το 2014. Ο δίσκος συνδυάζει τόσο στοιχεία ινδικής κλασικής μουσικής όσο και ήχους του Ιράν. Έχει παρουσιάσει την μουσική του σε θέατρα, καλλιτεχνικές πολιτισμικές αίθουσες, κολεκτίβες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, street performances, διεθνή μουσικά φεστιβάλ και αρχαιολογικούς χώρους στην Τουρκία, στον Λίβανο, στην Αίγυπτο, στην Ινδία, στην Ελλάδα, στο Μπανγκλαντές και στην Ιταλία. Πρόσφατα η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας τού διοργάνωσε στο παλάτι του Καΐρου την πρώτη του solo συναυλία με όνομα «Beyt Al Sinnari».

Την περίοδο αυτή ετοιμάζει με το μουσικό του σύνολο «Iasi Ensemble» το καινούριο τους μουσικό άλπουμ. Τη σύνθεση υπογράφει ο ίδιος, ενώ την παραγωγή ο Νικόλας Γκίνης. Επίσης, στον δίσκο συμμετέχουν αναγνωρισμένοι μουσικοί από την Ινδία και την Περσία.
Επιπλέον, είναι μέλος του «Ellenic Traditional Project» ενορχήστρωσης και παραγωγής Νικόλα Γκίνης και του «Modern Classical Sound» παραγωγής Aastik Koshi. Επίσης, συνεργάζεται με αναγνωρισμένους, διεθνείς αλλά και Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Kehua Li, Ador Hooyar, Νικόλας Γκίνης, Τάκης Λουκάτος και άλλοι. Τέλος, ο Ιάσονας είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και επιμελητής του Independent Global Art Festival.

Λίγα λόγια για τον Σπύρο Βασιλειάδη

Ο Σπύρος Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολείται με τη μουσική από νεαρή ηλικία. Από το 1989 είναι μαθητής του Shankartal στην tabla. Έχει σπουδάσει κλασική κιθάρα δίπλα στον Ahmed El-Salamouny και μουσική παιδαγωγική στην Σχολή P. Palos στο Μόναχο από το 1987 έως το 1991. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κατασκευής μουσικών οργάνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ασκεί το επάγγελμα του μουσικού από το 1987. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Συλλόγου Καλλιτεχνικής Οργανοποιίας.

Λίγα λόγια για τον Τάκη Λουκάτο

Ο Τάκης Λουκάτος είναι ηθοποιός, χορογράφος, χορευτής, εικαστικός και θεατρικός σκηνοθέτης με διεθνείς συμμετοχές σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις σημαντικών σχημάτων και ομάδων. Είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε με την κούκλα σε εικαστική μορφή, με 35 εκθέσεις σε σημαντικές γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για αρκετά χρόνια άνηκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου. Το 1997 με προτροπή του Αλέξη Σολομού και της Βέρας Ζαβιτσιάνου δημιούργησε τη χοροθεατρική ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ», που είχε ως στόχο το πάντρεμα των τριών μορφών τέχνης μέσα από την αισθητική των γλυπτών μορφών του. Η ομάδα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά τον ίδιο χρόνο με έκθεση και χοροθεατρική παράσταση βασισμένη στα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτώ.

Ίδρυμα Θεοχαράκη, Τάκης Λουκάτος

Τάκης Λουκάτος

Έκτοτε έχει σκηνοθετήσει, χορογραφήσει και επιμεληθεί εικαστικά και σκηνογραφικά αρκετές παραστάσεις. Από το 2006 διδάσκει χορό και θέατρο στα καλλιτεχνικά σχολεία και σχολείται αρκετά χρόνια με τη συγγραφή, αλλά και το θέατρο. Η Αντανάκλαση μιας πόζας είναι το πρώτο του συγγραφικό έργο που εκδίδεται, μιας και αναφέρεται στο θέατρο, που έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια. Τέλος, έχει λάβει πρώτο βραβείο για σκηνοθεσία και χορογραφία από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την παράσταση «Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ και βραβείο από το Υπουργείο Παιδείας για την παράστασή του «Τα πρόσωπα των παιδιών είναι πατρίδες».

Ίδρυμα Θεοχαράκη, συναυλία ινδικής κλασικής μουσικής – Πρόγραμμα

1. Raag Rageshree
Μεταμεσονύκτια Ράγκα της Βόρειας Ινδικής Κλασικής Μουσικής. Μουσική εμπνευσμένη από την επίδραση του φεγγαριού στα ανθρωπινά συναισθήματα. Το φεγγάρι οδηγός της ανθρώπινης ψυχής στα μονοπάτια της νύχτας, σε έναν συνεχή εσωτερικό διάλογο με τις αισθήσεις που πάλλονται από τη ακτινοβολία του και την επίδρασή του στη ολότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι αισθήσεις, έτσι, εκπέμπουν όλα τους τα αρώματα σε έναν διαρκή ύμνο στην Αγάπη, υψώνοντας τον άνθρωπο στο ζενίθ της υπόστασής του .
Σιτάρ: Ιάσονας Ψαράκης
Τάμπλα: Σπύρος Βασιλειάδης

2. Earth And Sky
Μουσικό κομμάτι σύνθεσης του Ιάσονα Ψαράκη με επιρροές από την Κλασσική Περσική Μουσική και την Ράγκα της Βόρειας Ινδικής Κλασικής Μουσικής «Kirwani»
Εσράτζ: Ιάσονας Ψαράκης
Τάμπλα: Σπύρος Βασιλειάδης

3. Χοροθεατρικό δρώμενο «Ο Λευκός Θλιμμένος Πιερό»
Ο Λευκός Κλόουν θλιμμένος, πάντα σύμφωνα με την ιδιοσυστασία του, περνώντας μέσα από τη βοή και τον θόρυβο του πλήθους, ανεβαίνει σε μια θυσιαστική εξέδρα, φοράει το λευκό του πρόσωπο, προσφερόμενος θυσιαστικά στο ακρωτήριό του (σύμφωνα με τη γαλλική παράδοση των λευκών Κλόουν).
Χορογραφία-χορός-υποκριτική: Τάκης Λουκάτος
Μουσική εκτέλεση-σύνθεση: Ιάσονας Ψαράκης

4. Raag Malkosh
Μεταμεσονύκτια Ράγκα της Βόρειας Ινδικής Κλασικής Μουσικής.
Η μουσική εξευμενίζει τα πνεύματα που υπερίπτανται στις ανώτερες σφαίρες (κατά την ινδική παράδοση) και, σύμφωνα με την Ινδική μυθολογία, τα καλεί σε μια ευμενή και δοτική συνεισφορά στην ζωή των ανθρώπων.

Ίδρυμα Θεοχαράκη, συναυλία ινδικής κλασικής μουσικής – Πληροφορίες

*Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

*Πληροφορίες παράστασης εδώ

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Πηγή