Ο Σωτήρης Δούβρης είναι ηθοποιός και ιδρυτής του σύγχρονου εργαστηρίου Καταπactή. Στην Καταπactή πραγματοποιείται συγγραφή θεατρικού έργου, υποκριτική ερασιτεχνικού θεάτρου, σκηνογραφία, ενδυματολογία και σχεδιασμός θεατρικών φωτισμών. Όλα αυτά συνιστούν το λεγόμενο Theater Academy της Καταπactής. Ο Σωτήρης Δούβρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, φοίτησε για ένα διάστημα στο Τ.Ε.Ι. Λογιστικής και αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη. Από τότε ασχολείται με την υποκριτική, την μεταγλώττιση, τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή. Έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και σε τηλεοπτικές σειρές. Σημαντική είναι και η συμβολή του στην ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Πάτρας «Υποκριτές».

Ο Σωτήρης Δούβρης μιλά στο Artic.gr για την Καταπactή, την Πάτρα, το θέατρο και τους κοινωνικούς διαχωρισμούς εν έτη 2022.

Σωτήρης Δούβρης | Συνέντευξη

Μαριάννα: Το 2013 ιδρύσατε το «Εργαστήρι Ερασιτεχνικού Θεάτρου», μετεξέλιξη του οποίου είναι η σημερινή Καταπactή. Θέλετε να μας πείτε γι’ αυτό σας το εγχείρημα και τις τωρινές σας προσδοκίες γύρω απ’ αυτό;

Σωτήρης Δούβρης: – Από την αρχή της ενασχόλησής μου με το θέατρο στην πόλη της Πάτρας, που είναι και ο τόπος καταγωγής μου, έτρεφα ιδιαίτερο θαυμασμό για τη λειτουργία της ομάδας και για το ερασιτεχνικό θέατρο. Είχα την τύχη να είμαι μέλος ερασιτεχνικής ομάδας για αρκετά χρόνια και αγάπησα την τέχνη αυτή αποκτώντας εμπειρία σε διάφορες ειδικότητες που απαιτούνται για το ανέβασμα μιας παράστασης, εκτός από αυτή της ερμηνείας και της υποκριτικής. Έτσι, εξ’ αρχής, έμαθα ότι, εκτός από το «να παίξω στην παράσταση», έπρεπε να συμβάλω και με πολλούς άλλους τρόπους, όπως π.χ. κουβαλώντας το σκηνικό ή βάφοντάς το, κολλώντας αφίσες, φτιάχνοντας προγράμματα ή κρατώντας το κείμενο για να κάνω υποβολείο στην πρόβα. Και όλο αυτό μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα ασφάλειας και αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια, όταν ήρθα πια στην Αθήνα για να σπουδάσω σε δραματική σχολή, άρχισα να αντιλαμβάνομαι καλύτερα την πραγματική διάσταση της υποκριτικής και ταυτόχρονα αντιλήφθηκα την έλλειψη αυτού του όμορφου αισθήματος ασφάλειας και αλληλεγγύης που είπαμε πριν. Έτσι, πήρα την απόφαση να δημιουργήσω μια σειρά μαθημάτων που από τη μία θα δίνουν στον ερασιτέχνη ηθοποιό μια στέρεα βάση να «πατήσει», έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργεί ο ίδιος τους τρόπους ερμηνείας του ρόλου του, από την άλλη όλη η διαδικασία να γίνεται μέσα σε ένα όμορφο κλίμα ομαδικότητας. Αυτά τα δύο ήταν και είναι τα βασικά συστατικά της Καταπactής!

Μέσα από την πορεία των πρώτων δύο ετών της Καταπactής άρχισα να νιώθω την ανάγκη, αυτήν την διαδικασία να την επεκτείνω και σε άλλους τομείς της θεατρικής διαδικασίας. Έτσι, σιγά-σιγά, ολοκληρώθηκε το όνειρο του Theater Academy και αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε παραστάσεις εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένες από την συνεργασία των εργαστηρίων θεατρικής γραφής, υποκριτικής, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και σχεδιασμού φωτισμών.

Μαριάννα: Από το βιογραφικό σας, αλλά και από τις δράσεις που γίνονται στην Καταπactή γίνεται αντιληπτή η διάθεσή σας να παρακινήσετε τον κόσμο προς ένα αίσθημα ομαδικότητας και αλληλεγγύης. Σε τι θεωρείτε, λοιπόν, πως εν έτη 2022 χρειάζεται να εστιάσουμε για να πούμε πως πλησιάζουμε σ’ αυτό το πρότυπο κοινωνικό μοντέλο;

Σωτήρης Δούβρης: – Νομίζω ότι πρώτα από όλα πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας. Οι μαθητές μου, οι οποίοι θα διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη, σίγουρα, τώρα θα χαμογελάνε, γιατί η λέξη «στόχος» είναι κάτι που το ακούνε όλη τη χρονιά από εμένα, αφού δίνω μεγάλο βάρος στην υποκριτική ανάλυση των θεατρικών χαρακτήρων. Για να επανέλθω στην ερώτηση, νομίζω ότι για χρόνια είχαμε στο μυαλό μας ότι η προσωπική μας εξέλιξη και ευημερία είναι ανεξάρτητη από του κοινωνικού συνόλου μέσα στο οποίο ζούμε.

Για να το κάνω πιο σαφές, νομίζω ότι για να εξελιχθούμε οι ίδιοι πρέπει να εστιάσουμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να μπορέσουν να εξελιχθούν και οι υπόλοιποι γύρω μας. Είναι ανεπίτρεπτο να επιτρέπουμε εν έτη 2022 να υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στην παιδεία και στα βασικά αγαθά διαβίωσης. Είναι ανεπίτρεπτο να αισθανόμαστε ως δεδομένο αυτόν το διαχωρισμό. Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να φροντίσουμε να εξαλειφθούν οι ρίζες των κοινωνικών διαχωρισμών. Και στο τέλος, χωρίς καν να το αντιληφθούμε, θα έχουμε εξελιχθεί και οι ίδιοι ως προσωπικότητες.

Σωτήρης Δούβρης
Σωτήρης Δούβρης: «Αυτήν την χρονιά έχω τη χαρά, αλλά και την τιμή, να συνεργάζομαι με δύο καλλιτέχνιδες που θαυμάζω και παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια, τη Μαρία Φιλίππου και τη Μαντώ Ψυχουντάκη».

Μαριάννα: Τον Ιανουάριο θα λάβουν χώρα στην Καταπαctή εργαστήρια σκηνογραφίας και ενδυματολογίας. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτά.

Σωτήρης Δούβρης: – Αυτήν την χρονιά έχω τη χαρά, αλλά και την τιμή, να συνεργάζομαι με δύο καλλιτέχνιδες που θαυμάζω και παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια. Τη Μαρία Φιλίππου και τη Μαντώ Ψυχουντάκη, οι οποίες ανέλαβαν να διδάξουν τα εργαστήρια σκηνογραφίας και θεατρικού κοστουμιού αντίστοιχα. Είναι και τα δύο βασικά κομμάτια της εικαστικής πλευράς των παραστάσεων. Οι διδάσκουσες θα καθοδηγήσουν βήμα – βήμα τους συμμετέχοντες, ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια. Κύριο μέλημά μας είναι να δουλέψουν σε κανονικές συνθήκες παραγωγής και να περάσουν όλα τα στάδια, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, από την παρακολούθηση πρόβας, έως την κατασκευή μακέτας και παρουσίασή της στον/στη σκηνοθέτη, μέχρι και τη διαχείριση του διαθέσιμου budget και την πρεμιέρα!

Μαριάννα: Διαβάζοντας πως έχετε γεννηθεί στην Πάτρα, έχετε συμμετάσχει ενεργά στη θεατρική ζωή της πόλης και έχοντας περάσει και εγώ τα τελευταία πέντε χρόνια εκεί, αδυνατώ να μην ρωτήσω, τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην Αθήνα και ποια είναι η σχέση σας σήμερα με την πόλη της Πάτρας;

Σωτήρης Δούβρης: – Το βασικό κίνητρο μου για να έρθω στην Αθήνα ήταν η δραματική σχολή, αφού το 2005 δεν είχε ιδρυθεί ακόμα η δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ήμουν υποχρεωμένος να μάθω να ζω εδώ, λοιπόν, μιας και στην Αθήνα μόνο μπορούσα να κυνηγήσω το όνειρο του να βιοπορίζεσαι από τη δουλειά που αγαπάς. Τότε ήταν μονόδρομος.  Στην Πάτρα σήμερα έχω αρκετούς φίλους, αλλά και την οικογένειά μου. Δεν μπορώ να πω ότι την επισκέπτομαι όσο θα ήθελα, αλλά το προσπαθώ. Προσπαθώ πάντα να φέρνω και τις παραστάσεις που παίζω εκεί.

Σωτήρης Δούβρης
Σωτήρης Δούβρης: «Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να φροντίσουμε να εξαλειφθούν οι ρίζες των κοινωνικών διαχωρισμών».

Μαριάννα: Υπάρχουν κάποια ανακοινώσιμα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Σωτήρης Δούβρης: – Τυχαίνει να είναι η πρώτη φορά που λέω δημόσια ότι είμαστε σε συζητήσεις με την ομάδα «Εμείς» να επαναλάβουμε την παράσταση «Interview», ένα έργο που γράψαμε με την ομάδα και είχε κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη. Ελπίζω όλα να πάνε καλά, και μετά το Πάσχα, να κάνουμε πρεμιέρα όπως σχεδιάζουμε.

Μαριάννα: Ποια είναι τα όνειρα σας και οι ελπίδες σας για το μέλλον;

Σωτήρης Δούβρης: – Ονειρεύομαι έναν κόσμο ελεύθερο και αγαπημένο. Έναν κόσμο που η τέχνη θα καθοδηγεί τη ζωή και όχι το αντίθετο. Αξίζει την προσπάθεια, κι ας μην γίνει ποτέ εφικτό αυτό. Άλλωστε, αξίζει και η διαδρομή, όχι μόνο η Ιθάκη!

Πληροφορίες | Καταπactή

  • Τοποθεσία: Καταπactή
  • Διεύθυνση: Κορομηλά 19, Νέος Κόσμος (Αθήνα)
  • Τηλέφωνο Ταμείου: 2168096448
  • Official Site, Facebook
Διαβάστε περισσότερες θεατρικές συνεντεύξεις εδώ

Πηγή