Στο Θέατρο Μικρό Χορν και για λίγες ακόμα παραστάσεις, η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται το ρόλο της ρεμπέτισσας Σωτηρίας Μπέλλου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Παπαγεωργίου και φυσικά μιλάμε για το έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε».

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της συγγραφέως Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα που είχε υποδυθεί τη Σωτηρία με τεράστια επιτυχία επί σειρά ετών στο παρελθόν.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Σοφία Αδαμίδου και το έργο «Σωτηρία με λένε»

Η Σοφία Αδαμίδου έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών. Υπήρξε δημοσιογράφος, έγραψε ποιητικές συλλογές, καθώς και τη βιογραφία της Σωτηρίας Μπέλλου που έφερε τον τίτλο «Πότε ντόρτια πότε εξάρες».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1998. Αφορμή για τη συγγραφή του στάθηκε μια καθοριστική συνέντευξη που πήρε η Αδαμίδου από τη Σωτηρία Μπέλλου. Η συγγραφή της βιογραφίας αυτής ήταν το ξεκίνημα μιας φιλίας μεταξύ τους που έκλεισε με το θάνατο της ρεμπέτισσας το 1997.

Το βιβλίο διασκευάστηκε για να γίνει θεατρικό έργο από την ίδια τη Σοφία Αδαμίδου. Η πορεία του είναι μάλλον γνωστή και εξαιρετικά επιτυχημένη. Η Λήδα Πρωτοψάλτη με σκηνοθέτη τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο ανεβάζει το 2008 το έργο «Σωτηρία με λένε» στο Θέατρο ΣΤΟΑ. Ακολουθεί το 2014 την επιτυχημένη του πορεία με πρωταγωνίστρια την Ντίνα Κώνστα, σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου.

Η Κώνστα έπαιζε το «Σωτηρία με λένε» τρία χρόνια και η απήχηση του κοινού ήταν τεράστια. Το ρόλο ερμήνευσε το 2018 η Έφη Σταμούλη σε σκηνοθεσία Χριστίνας Παπαβασιλείου για το Θέατρο του Νέου Κόσμου και φέτος κάνει ένα νέο ξεκίνημα με την Κάτια Γκουλιώνη στο ρόλο της Μπέλλου και με τη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Παπαγεωργίου.

«Τι να την κάνω τη ζωή μου χωρίς τη φωνή μου;»

Στο έργο συναντούμε την Μπέλλου στο δωμάτιο του Νοσοκομείου “Σωτηρία” λίγες ώρες πριν υποβληθεί σε τραχειοστομία που θα της στερήσει τη φωνή της. Η Μπέλλου εκείνο το βράδυ μιλάει, μιλάει ασταμάτητα ίσως γιατί γνωρίζει ότι την επόμενη μέρα δε θα έχει πια φωνή. Η αφήγησή της διατρέχει τη ζωή της από την παιδική της ηλικία στη Χαλκίδα, τότε που ο αντιφατικός και ανεξάρτητος χαρακτήρας της την έφερε σε σύγκρουση με τους γονείς της.

Μιλάει για το γάμο που αναγκάζεται να κάνει με ένα σύζυγο που την κακοποιεί, ο ξυλοδαρμός του οποίου της προκάλεσε αποβολή όταν ήταν πέντε μηνών έγκυος. Δεν ξεπέρασε ποτέ τον άδικο χαμό του μωρού της. Τον εκδικήθηκε με βιτριόλι. Τα χρόνια της Κατοχής οργανώνεται στο ΕΑΜ. Την ανακαλύπτει ο Τσιτσάνης και γίνεται η πρώτη γυναίκα που ανεβαίνει μεταπολεμικά στο πάλκο ανάμεσα σε ρεμπέτες.

«Όλη τη ζωή μου την έζησα στο σκοτάδι, το φοβάμαι όμως…»

Φυλακή, βασανιστήρια, καταχρήσεις στοιχειοθετούν τη βασανισμένη της ζωή. Έρωτες που την πρόδωσαν, την απογύμνωσαν ψυχικά και σωματικά, με τελευταίο τον έρωτά της για μια κοπέλα που την εγκαταλείπει έχοντας πάρει όλη την περιουσία της.

Σωτηρία με λένε - Στιγμιότυπο από την παράσταση στο θέατρο Μικρό Χορν
«Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου | Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου | Έως τις 5 Φεβρουαρίου 2023 στο Θέατρο Μικρό Χορν

Η πίκρα της το βράδυ στο δωμάτιο του νοσοκομείου πριν την επέμβαση ξεχειλίζει. Εκείνο το τελευταίο βράδυ φωνάζει για όσα την πόνεσαν. Θέλει να κάνει ένα τσιγάρο στα κρυφά, έχει τάσεις φυγής από το νοσοκομείο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που παίρνει τη βαλίτσα της για να φύγει. Το άγρυπνο βλέμμα της νοσοκόμας όμως την επαναφέρει στη σκληρή πραγματικότητα.

Σε καίρια σημεία της αφήγησης παρεμβάλλονται τραγούδια της, όπως το «Όταν πίνεις στην ταβέρνα», «Μη μου ξαναφύγεις πια», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Με αεροπλάνα και βαπόρια» και αποτελούν κομμάτι της διάδρασης με το κοινό.

Η παράσταση «Σωτηρία με λένε» με την Κάτια Γκουλιώνη

Η παράσταση «Σωτηρία με λένε» που παρακολουθήσαμε στο Θέατρο Μικρό Χορν σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου έχει δύο μεγάλα ατού.

Το πρώτο είναι η σκηνική παρουσία της Κάτιας Γκουλιώνη που ενδύεται το ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου, υιοθετώντας ακόμα και τον αθυρόστομο τρόπο έκφρασής της και το δεύτερο, η σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου που στήνει στον ίδιο χώρο ένα πάλκο με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική και δίπλα του ένα παγερό δωμάτιο νοσοκομείου, όπου δεσπόζει το κρεβάτι του πόνου.

Οι αδερφοί Ξηντάρη δένουν την παράσταση με τη μουσική τους, ενώ η σκηνογραφία του Πάρη Μέξη βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη, δε λείπει η συμμετοχή του κοινού που καλείται από την Μπέλλου-Γκουλιώνη να συμμετέχει στο γλέντι, σύμφωνα με τα πρότυπα των μαγαζιών που τραγουδούσε.

Εξαιρετική η ιδέα του σκηνοθέτη Γιώργου Παπαγεωργίου να «κλείσει» την παράσταση με τη Μπέλλου να παίρνει θέση στο πάλκο και να φεύγει όπως ακριβώς θα ήθελε, πάνω στη σκηνή κι όχι άρρωστη σε ένα δωμάτιο και χωρίς φωνή.

Η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται με αυθεντικότητα, μέτρο και μακριά από υπερβολές τη Σωτηρία Μπέλλου σε μεγάλη ηλικία, παρά το νεαρό της ηλικίας της.

Καταφέρνει με την αμεσότητα, τον αυτοσαρκασμό και τη «διάδραση στο θέατρο» -όπως την αποκαλεί- να κερδίσει το στοίχημα, προσεγγίζοντας και ερμηνεύοντας με μεγάλη πειστικότητα τον ατίθασο, ανεξάρτητο και δύσκολο χαρακτήρα της ρεμπέτισσας.

Η Ιωάννα Μονέδα μας συστήνεται ως η γλυκιά κι ευαίσθητη νοσοκόμα της Μπέλλου που καλείται να την επαναφέρει στην πραγματικότητα. Οι φωτισμοί του Χάρη Δάλλα συμβαδίζουν με τη σκοτεινή αφήγηση της ερμηνεύτριας και τη λάμψη που αποκτούσε πάνω στο πάλκο. Οι φωτισμοί του Χάρη Δάλλα αντανακλούν άλλοτε τα σκοτάδια της ζωής της, κι άλλοτε το φως που εξέπεμπε πάνω στη σκηνή.

Στην παράσταση κυρίαρχο στοιχείο είναι η μουσική και ο λυγμός για την αδικία που υπέστη η σπουδαία Σωτηρία Μπέλλου στη ζωή της. Μας αποχαιρετά πάνω στο πάλκο. Τα φώτα σβήνουν και η Μπέλλου περνά στην αιωνιότητα.

Trailer

Συντελεστές παράστασης «Σωτηρία με λένε»

 • Συγγραφέας: Σοφία Αδαμίδου
 • Σκηνοθεσία-Διασκευή & Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παπαγεωργίου
 • Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
 • Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας
 • Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου
 • Βοηθός σκηνογράφου: Αλέγια Παπαγεωργίου
 • Στο ρόλο της Σωτηρίας η Κάτια Γκουλιώνη
 • Στο ρόλο της νοσοκόμας η Ιωάννα Μονέδα.
 • Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης
 • Φωτογραφίες παράστασης: Εβίτα Σκουρλέτη
 • Διεύθυνση Επικοινωνίας:  Ελίνα Λαζαρίδου
Πληροφορίες

 • Τοποθεσία: Θέατρο Μικρό Χορν
 • Διεύθυνση: Αμερικής 10, Αθήνα 106 71
 • Τηλέφωνο : 2111826479
 • Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00, Κυριακή : 18:00
 • Τελευταία παράσταση: Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023
 • Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα
 • Εισιτήρια: Viva.gr & στο 211.1000.365
 • Για ομαδικές κρατήσεις: κος Κώστας Μπάλτας 6972217952
Διαβάστε περισσότερες θεατρικές κριτικές εδώ

Πηγή