Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων εορτών του 2020, παρά τις φετινές δυσκολίες και περιορισμούς, είναι γεγονός. Το Artic.gr, σε μια προσπάθεια να βάλει το δικό του λιθαράκι του στο φως, στην ομορφιά και στη ζεστασιά που όλοι έχουμε ανάγκη τις ημέρες αυτές, λίγο πριν την υποδοχή του νέου έτους, σας προτείνει μερικά χριστουγεννιάτικα παραμύθια για μικρούς και μεγάλους για την περίοδο των εορτών, και όχι μόνο!

Ένα δέντρο, μια φορά του Ευγένιου Τριβιζά – Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Μια φορά κι έναν καιρό, ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, ένα παραμελημένο δέντρο και ένα παραμελημένο παιδί θα συναντηθούν και θα μοιραστούν μια σπουδαία στιγμή σύνδεσης. Σύντομα, πρόκειται να κατεδαφίσουν το κτίριο στο οποίο είχε βρει καταφύγιο το παιδί, καθώς και το παραμελημένο δέντρο. Το δέντρο, το οποίο φοβόταν πως αυτά τα Χριστούγεννα θα ήταν τα τελευταία του, ζήτησε από το παιδί να το στολίσει. Παρά την αρχική του απόγνωση και αμφιβολία για το πώς θα μπορούσε να καταφέρει να το στολίσει δίχως στολίδια, τελικά το προσπάθησε και η συνέχεια είναι μια μοναδική ιστορία γενναιοδωρίας.

Το συγκινητικό παραμύθι «Ένα δέντρο, μια φορά» του Ευγένιου Τριβιζά προσπαθεί να μας ευαισθητοποιήσει, αρχικά, ως προς την ζωή των περιθωριοποιημένων ατόμων στις τερατώδεις μεγαλουπόλεις και, συγχρόνως, προσπαθεί να ενισχύσει την οικολογική μας συνείδηση.

Μικρού μήκους ταινία, βασισμένη στο «Ένα δέντρο, μια φορά» του Ευγένιου Τριβιζά (Σκηνοθεσία: Π. Ράππας)

Η Βασίλισσα του Χιονιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν – Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Ένα πονηρό ξωτικό, ένας καθρέφτης με μαγικές παραμορφωτικές δυνάμεις, ένα αγόρι, ένα κορίτσι και η Βασίλισσα του Χιονιού. Το αγόρι «παγώνει» από τις μαγικές δυνάμεις του καθρέφτη. Η Βασίλισσα του Χιονιού τον παίρνει μακριά από το κορίτσι, το οποίο πασχίζει να τον βρει ξανά. Ξεκινά το δύσκολο ταξίδι, στο οποίο συναντά πολλά εμπόδια και μαθαίνει πολλά για την ζωή, τους ανθρώπους και την αλληλεγγύη. Θα καταφέρει άραγε το κορίτσι να βρει το αγόρι και η αγάπη και η ζεστασιά να νικήσουν το «κρύο» στο τέλος;

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στο παραδοσιακό του παραμύθι «Η Βασίλισσα του Χιονιού» σχολιάζει την έννοια του «φαίνεσθαι» και την παραμορφωμένη όραση των ανθρώπων. Μέσα από την ιστορία του αγοριού αναρωτιόμαστε πώς μπορεί ξαφνικά κάποιος να ξεχάσει όλους τους ανθρώπους και τα όλα τα πράγματα για τα οποία θα μπορούσε να αισθάνεται ευγνωμοσύνη και τελικά γίνεται σκληρός και άπληστος. Μέσα από την διαδρομή του κοριτσιού συνειδητοποιούμε πως οι άνθρωποι μπορούν να ξεχάσουν τον αρχικό τους στόχο αν θαμπωθούν από την ομορφιά κι από τις υποσχέσεις. Παρά τα αμέτρητα εμπόδια, όμως, αργά ή γρήγορα η καλοσύνη και η βοήθεια θα βρεθούν στον δρόμο τους. Τέλος, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μας θυμίζει πως «η δύναμη βρίσκεται μέσα στην καρδιά μας», παρέα με την αγάπη, την επιμονή, την υπομονή και την διατήρηση της παιδικότητας και της ευαισθησίας μας.

Η μπουγάδα του Αϊ-Βασίλη της Ιωάννας Κυρίτση – Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Έξι μέρες πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Αϊ-Βασίλης ξυπνά απ’ τα χαράματα για να αρχίσει την προετοιμασία ώστε να είναι έτοιμος για το ταξίδι του για το μοίρασμα των δώρων. Ξαφνικά, παρατηρεί πως η στολή του είναι λεκιασμένη και την βάζει γρήγορα στο πλυντήριο. Αυτό που αντικρίζει όμως όταν πάει να απλώσει την μπουγάδα του είναι φοβερό! Η στολή του έχει γίνει τόση δα που δε χωρά ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι.

Παρά την στεναχώρια του, του ‘ρχεται στο μυαλό μια λύση. Αποφασίζει να στείλει γράμματα σε παιδιά σε κάθε άκρη του κόσμου και να τους ζητήσει βοήθεια. Τους ζητά, λοιπόν, να του στείλουν δώρο ο καθένας και από ένα ρούχο που χρειάζεται, ώστε να είναι έτοιμος την παραμονή της πρωτοχρονιάς να κάνει το μεγάλο του ταξίδι και να παραδώσει τα δώρο σε όλους τους μικρούς του φίλους. Θα θυμηθούν τον Αϊ-Βασίλη, άραγε, οι φίλοι του και θα του στείλουν τα δώρα του;

Ένα μαγευτικό παραμύθι της Ιωάννας Κυρίτση με κωμικά στοιχεία, που δε χάνει, όμως, σε νοήματα και αισθητική. Ένα παραμύθι που μας μαθαίνει ότι το καλό ανταποδίδεται και ότι όλοι έχουν ανάγκη κάποιον να τους θυμάται και να τους νοιάζεται.

Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα του Ευγένιου Τριβιζά – Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Η μάγισσα Φρικαντέλα Ζαρζουέλα Σαλμονέλα Στρυφνίνη μισούσε όλα τα καλά και κυρίως τα κάλαντα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, λοιπόν, τα παιδιά της γειτονιάς λέγανε τα κάλαντα και η Φρικαντέλα θύμωσε και τους έκλεψε τις φωνές τους για να τους τιμωρήσει και τις φυλάκισε μέσα σε μαγικά μπαλόνια. Έτσι, τα παιδιά ξεκίνησαν την αναζήτηση στο σπίτι της Φρικαντέλας, ώστε να βρουν τα μπαλόνια. Άραγε, θα καταφέρουν τα παιδιά να πάρουν πίσω τις φωνές τους και να πούνε ξανά τα κάλαντα;

Ένα εξαιρετικό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά που μας φέρνει σ’ επαφή με την παράδοση με έναν κωμικό κι ευχάριστο τρόπο, προσιτό σε μικρούς και μεγάλους. Μια ιστορία που μας υπενθυμίζει να δίνουμε πρώτα μια ευκαιρία σε όλα πριν τα απορρίψουμε, γιατί μπορεί τελικά να μας μαγέψουν.

Ο ραφτάκος των λέξεων του Αντώνη Παπαθεοδούλου – Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Σε μια μικρή πόλη, που έμοιαζε με χωριό, υπήρχε ένας ράφτης μοναδικός που έραβε τα υφάσματά του, όχι με κλωστές και νήματα, αλλά με το αγαπημένο του υλικό, τις λέξεις. Λέξεις από παραμύθια, ποιήματα, τραγούδια, ιστορίες παλιές, λεξικά κι εγκυκλοπαίδειες. Λέξεις όπως αγάπη, αγκαλιά, λιακάδα, καλοκαίρι κ.α. Ήταν ο μοναδικός ράφτης, ώσπου η πόλη μεγάλωσε κι έπαψε να μοιάζει με χωριό.

Τότε, όλοι έγιναν βιαστικοί και ξέχασαν τον αγαπημένο τους ράφτη κι ακολουθούσαν τη μόδα της μεγαλούπολης. Έτσι, ο ράφτης ξέμεινε από λέξεις, ώσπου ένας βαρύς χειμώνας ήρθε στην πόλη και τότε άρχισαν όλοι να ψάχνουν κάτι για να ζεσταθούν και τον ξαναθυμήθηκαν. Ποια είναι, όμως, η συνέχεια για τον ράφτη και τους κατοίκους του χωριού; Τον θυμήθηκαν για λίγο και μετά θα τον ξεχάσουν ξανά, όταν φύγει ο χειμώνας ή θα γίνουν παντοτινοί φίλοι και θα εκτιμήσουν αυτόν τον ξεχωριστό ράφτη;

Ένα ξεχωριστό παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου για μικρούς και μεγάλους για την σπουδαιότητα της ανθρώπινης επαφής και σύνδεσης που μας μαθαίνει πως η ζεστασιά κι η ομορφιά έρχεται από μέσα μας, από την ομορφιά που κρύβει ο καθένας μας στον εσωτερικό του κόσμο. Παρότι δεν πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι, αποτελεί ιδανικό για τις μέρες των εορτών λόγω της ξεχωριστής ζεστασιάς του.

Ο ραφτάκος των λέξεων | Ηχογραφημένη αφήγηση από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου

Η πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα της Ευρυδίκης Αμανατίδου – Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Σε μια πολιτεία της γης «όλες οι μέρες του χρόνου ήταν ίδιες, γιατί η παγωνιά είχε εγκατασταθεί για τα καλά στην καρδιά τους». Κανείς δε γιόρταζε πλέον τα Χριστούγεννα. Σ’ αυτόν τον τόπο είχαν εγκατασταθεί για πάντα οι καλικάντζαροι, οι οποίοι έκλεψαν τον λόγο του λαού, καθώς έμοιαζαν φοβεροί και τρομεροί κι όλοι σκιάζονταν στη θέα τους. Όμως, υπήρχε μια μικρή ομάδα παιδιών που διέφερε από τα υπόλοιπα και όταν έμαθαν από την γιαγιά τους για τα αληθινά καμώματα των καλικάντζαρων, αποφάσισαν να γιορτάσουν μόνα τους τα Χριστούγεννα. Κι έτσι ξεχύθηκαν στους δρόμους… Τελικά, θα νικήσει το πνεύμα των Χριστουγέννων ή οι άρχοντες;

Ένα επίκαιρο, παρότι γραμμένο το 2012, γεμάτο νοήματα παραμύθι της Ευρυδίκης Αμανατίδου. Μια υπενθύμιση να επικεντρωνόμαστε στα όμορφα και μαγευτικά της ζωής, κι όχι μόνο στις δυσκολίες και στη μιζέρια. Η αισιόδοξη έκβαση του παραμυθιού μας διδάσκει πως η συνεργασία, η συλλογικότητα και η αντίσταση, συνοδευόμενες πάντα από αγνές προθέσεις, τελικά θα νικήσουν.

Η πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα | Ηχογραφημένη αφήγηση από την Ιωάννα Χάβιαρη στην εκπομπή «Ραδιομυθιστόρημα»

Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα – Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πολιτεία όμορφη, αλλά πάντα λυπημένη κι έτσι όλοι την έλεγαν «Αγέλαστη Πολιτεία». Όμως, κάποια Χριστούγεννα ήρθαν οι καλικάντζαροι και έφεραν τα πάνω κάτω. Οι καλικάντζαροι κάθε Χριστούγεννα έρχονταν στη γη και πείραζαν τον κόσμο και την ημέρα των Θεοφανίων ξαναγυρνούσαν στον κάτω κόσμο. Εκείνη την ιδιαίτερη χρονιά αποφάσισαν να βάλουν τους ανθρώπους να κάνουν βλακείες και να μην τις κάνουν οι ίδιοι. Αντιθέτως, οι ίδιοι να τους βλέπουν και να γελούν. Έκαναν, λοιπόν, οι καλικάντζαροι τα δικά τους και έστειλαν ένα βοτάνι με τη μορφή βροχής στην Αγέλαστη πολιτεία. Έπιασε τελικά το βοτάνι; Άρχισαν οι άνθρωποι να γελάνε; Τι απέγινε με τους καλικάντζαρους και τους ανθρώπους της Αγέλαστης Πολιτείας;

Ένα παραμύθι εμπλουτισμένο με πολλά τραγούδια γραμμένα όλα από τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα έρχεται να συντροφεύσει τις γιορτινές μας μέρες και να μας δείξει πως ακόμη κι αν φαίνεται πως τίποτα δεν αλλάζει, πάντα υπάρχει μια μικρή -αν όχι μεγάλη- αλλαγή την οποία σίγουρα αντιλαμβάνονται τα παιδιά με την αθώα τους ψυχή, αν όχι και οι μεγάλοι. Ένας ύμνος για την αξία του χαμόγελου, της διασκέδασης και της γιορτής. Γιατί στην ζωή χρειάζονται όλα από λίγο!

Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι | Ηχογραφημένη Αφήγηση από τον Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα

Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ

Πηγή