Εκατό φωτογραφίες που εξιστορούν τον ιδιωτικό κόσμο του Πάμπλο Πικάσο μέχρι και μετά τον θάνατό του το 1973 σε ηλικία 91 ετών δωρήθηκαν στο Musée de l’Élysée στην Ελβετία.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από ένα δείγμα 25.000 τραβηγμένων από τον Ντέιβιντ Ντάγκλας Ντάνκαν, έναν Αμερικανό πολεμικό φωτογράφο που συνάντησε για πρώτη φορά τον Πικάσο στις Κάννες το 1956.

Η πρώτη φωτογραφία του Πικάσο από τον Ντάνκαν ήταν να σαπουνίζεται στο μπάνιο στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, στιγμές μετά την πρώτη γνωριμία των δύο. Αφού χτύπησε το κουδούνι στην μπροστινή πύλη της βίλας με την ελπίδα να απαθανατίσει μια εικόνα του πιο διάσημου ζωγράφου στον κόσμο, ο Ντάνκαν έμεινε έκπληκτος όταν βρέθηκε να οδηγείται στο μπάνιο από τη σύζυγο του καλλιτέχνη, Ζακλίν.

David Ngwerume: Ο γλύπτης από την Ζιμπάμπουε που εμπνεύστηκε από την πανδημία

Ο Ντάνκαν, ο οποίος πέθανε το 2018, έγινε σταθερός φίλος του ισπανικής καταγωγής ζωγράφου παρά τις δυσκολίες τους στην επικοινωνία. Ο Πικάσο δεν μιλούσε αγγλικά και γελούσε με την κατανόηση των ισπανικών από τον Ντάνκαν.

Αλλά ο Ντάνκαν, ο οποίος είχε καλύψει τον πόλεμο της Κορέας ως φωτορεπόρτερ, βρήκε τον εαυτό του να πηγαινοέρχεται όπως ήθελε στα διάφορα σπίτια του Πικάσο κατά τη διάρκεια μιας 17χρονης φιλίας.

Παρά το γεγονός ότι γνώριζε πολύ καλά την κληρονομιά του και έγινε ίσως ο πιο πολυφωτογραφημένος καλλιτέχνης ποτέ, ο Ντάνκαν ισχυρίστηκε ότι ο Πικάσο δεν πόζαρε ούτε απαίτησε να αποτυπωθεί από τον φακό σε κανένα σημείο. Οι φωτογραφίες του Ντάνκαν τραβήχτηκαν με μια προσαρμοσμένη εξαιρετικά αθόρυβη κάμερα Leica M3D, έτσι ώστε ο Πικάσο να μην ενοχλείται καθώς εργαζόταν.

Πηγή