Ο Kurt Cobain των Nirvana μισούσε 5 συγκρότηματα και δε δίστασε να το δηλώσει. Ποια ήταν αυτά τα συγκροτήματα;

Οι Nirvana με frontman τον Kurt Cobain ήταν μια δύναμη με μεγάλη επιρροή στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην αμερικανική εναλλακτική μουσική σκηνή, πρωτοστατώντας στο κίνημα του grunge.

Αυτό το κίνημα εμπνεύστηκε από το πανκ κίνημα της δεκαετίας του 1970 και προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ιδανικά της κλασικής, mainstream ροκ μουσικής.

Το συγκρότημα, με frontman τον Kurt Cobain, είχε τεράστιο αντίκτυπο στη μουσική παρά τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 27 ετών το 1994.

Ο Cobain μεγάλωσε νιώθοντας απομόνωση και μοναξιά και διοχέτευσε αυτή τη δυσαρέσκεια στη μουσική των Nirvana.

Ο ήχος του συγκροτήματος καθοδηγούνταν κυρίως από επιθετικά riff και χτυπήματα των ντραμς. Ο Κομπέιν σύντομα βρέθηκε να είναι το πρόσωπο μιας ολόκληρης γενιάς.

Ο Κομπέιν ήταν ένας παθιασμένος λάτρης της μουσικής που δεν φοβόταν να εκφράσει τη γνώμη του όταν δεν του άρεσε ένα συγκρότημα.

Τα 5 συγκρότημα που δεν ήθελε να ακούει ο Kurt Cobain:

Pearl Jam

Παρά το γεγονός ότι οι Nirvana και οι Pearl Jam ηγήθηκαν της επανάστασης του grunge που ξεκίνησε από το Σιάτλ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Κομπέιν δεν συμπαθούσε το συγκρότημα, θεωρώντας ότι στερούνταν πρωτοτυπίας και σταθερής αφοσίωσης στο κίνημα του grunge.

Σε συνέντευξή του στο Flipside το 1992, ο Cobain αναφέρθηκε στους Pearl Jam και τους Alice in Chains:

«Αυτές οι μπάντες ήταν στη σκηνή της λακ/κοκ ροκ για χρόνια, και ξαφνικά σταματούν να πλένουν τα μαλλιά τους και αρχίζουν να φορούν φανέλες. Δεν βγάζει κανένα νόημα για μένα. Υπάρχουν μπάντες που μετακομίζουν από το Λος Άντζελες και από παντού στο Σιάτλ και μετά ισχυρίζονται ότι ζούσαν εκεί όλη τους τη ζωή, ώστε να μπορούν να πάρουν δισκογραφικές συμφωνίες. Αυτό πραγματικά με προσβάλλει.»

Led Zeppelin

Όταν έγραφε στίχους για τους Nirvana, ο Cobain ακολουθούσε μια προοδευτική προσέγγιση, χωρίς να φοβάται να αντιμετωπίσει βαριά θέματα όπως ο σεξισμός, γεγονός που έκανε τη μουσική του συγκροτήματος να ξεχωρίζει από τους σύγχρονους. Ως εκ τούτου, ο Cobain δεν ήταν ποτέ πολύ ενθουσιασμένος με το να ακούει τους κλασικούς ροκάδες Led Zeppelin, καθώς αγωνιζόταν να αγνοήσει τον κραυγαλέο σεξισμό και την αντικειμενοποίηση των γυναικών στους στίχους τους.

Είπε:

«Πραγματικά μου άρεσαν κάποιες από τις μελωδίες που είχαν γράψει, μου πήρε τόσα χρόνια να συνειδητοποιήσω ότι πολλά από αυτά είχαν να κάνουν με τον σεξισμό. Ο τρόπος που έγραφαν μόνο για τα πουλιά τους και το σεξ. Μόλις είχα αρχίσει να καταλαβαίνω τι πραγματικά με εκνεύριζε τόσο πολύ εκείνα τα δύο τελευταία χρόνια του λυκείου.»

AC/DC

Για παρόμοιους λόγους, ο Cobain δεν μπορούσε να συμφωνήσει με τους ροκάδες AC/DC. Ο μάνατζερ των Nirvana, Danny Goldberg, μοιράστηκε κάποτε: «Νομίζω ότι ήταν διχασμένος: Νομίζω ότι του άρεσε η μουσική. Του άρεσε η μουσική των Led Zeppelin και των AC/DC. Αλλά οι στίχοι δεν ήταν κάτι με το οποίο ένιωθε άνετα.»

Guns’ N’ Roses

Ο Cobain διαπληκτίστηκε διάσημα με τον frontman των Guns’ N’ Roses Axl Rose κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, δηλώνοντας κάποτε:

«Δεν είμαστε το τυπικό συγκρότημα τύπου Guns’ N’ Roses που δεν έχει απολύτως τίποτα να πει”. Αυτό προσέβαλε τον Rose, ο οποίος έκανε αποτρόπαια σχόλια προς τον Cobain και το μωρό της Courtney Love, Frances Bean, λέγοντας: “Αν το μωρό γεννηθεί παραμορφωμένο, νομίζω ότι και οι δύο θα έπρεπε να πάνε φυλακή.»

Οι Grateful Dead

Ο Cobain δεν ήταν οπαδός της κουλτούρας των χίπις, βλέποντάς τους να “παραιτούνται” αντί να αγωνίζονται ενεργά για αυτά που πίστευαν, όπως έκαναν πολλοί πανκ. Ο μουσικός εξέφραζε συχνά έντονο μίσος για τους Grateful Dead. Για μια φωτογράφιση, ο Cobain φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε “punk’s not dead” και “Kill The Grateful Dead”.

Διαβάστε περισσότερα:

ΛΕΞ: Πανικός για τη συναυλία του στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία εξωφύλλου

Πηγή