Μεγάλη συγκίνηση δημιούργησαν χθες το απόγευμα τα νέα για τον θάνατο του Γιάννη Σπανού, με πλήθος επώνυμων και απλών ανθρώπων να γράφουν το δικό τους αντίο στα social media, ποστάροντας την “Οδό Αριστοτέλους”, το “Πες Πως Μ’ Αντάμωσες”, την Τρίτη Ανθολογία και πλήθος ακόμα σπουδαίων στιγμών που συνδέθηκαν με τη συνθετική του στόφα.

«Αντίο Γιάννη μου», ήταν ο λιτός μα καίριος αποχαιρετισμός της Δήμητρας Γαλάνη, ενώ η τραγουδίστρια Πέννυ Ξενάκη -μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια, όπως μπορείτε να δείτε και εδώ– ήταν αυτή που επιβεβαίωσε με τη συγκινητική της ανάρτηση την αλήθεια της είδησης. Ο Γιώργος Κατσαρός, πάλι, αδυνατούσε να πιστέψει τα νέα, καθώς τον αναζητούσε μάταια στο τηλέφωνο για τη σειρά των τραγουδιών που θα έπαιζαν στις 8 Δεκεμβρίου, στην προγραμματισμένη πρεμιέρα του προγράμματος που θα παρουσίαζαν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Ίσως όμως ο πιο ουσιαστικός αποχαιρετισμός να ήταν αυτός του Φοίβου Δεληβοριά, ο οποίος διάλεξε ένα από τα άγνωστα στο ευρύ κοινό γαλλικά τραγούδια του Σπανού -το “Une Histoire De Plage”, ερμηνευμένο από τη Μπριζίτ Μπαρντό το 1964- για να γράψει συνοδευτικά τα εξής:
«Ο Γιάννης Σπανός είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας συνθέτης από ό,τι η ησυχία του άφησε να εννοηθεί.

Ήσυχα άνθισε πλάϊ στην Μπριζίτ Μπαρντό και τον Σερζ Γκαινσμπούρ νέος στη Γαλλία.

Ήσυχα έφτιαξε το Νέο Κύμα την εποχή των μεγάλων χειρονομιών.

Ήσυχα δημιούργησε τις Τρεις Ανθολογίες του πάνω στην ελληνική ποίηση (μικρές εποποιίες για τους αθόρυβους ανθρώπους).

Ήσυχα έφτιαξε θαυμάσια λαϊκά τραγούδια όπου κάτω από το λαοφιλές έκρυβε την όμορφη μοναξιά του.

Μια περίοδο εμφανιζόταν αποκλειστικά σε ένα μπαρ στο Κιάτο, όπου ζούσε μόνος στον ήσυχο κήπο του.

Ήσυχα φεύγει και ήσυχα θα επιβληθεί στις συνειδήσεις.

Ψάξτε να βρείτε πόσα αριστουργήματα κρύβει η γαλλική, η νεοκυματική, η κινηματογραφική, η έντεχνη και η λαϊκή δουλειά του.

Τις επόμενες μέρες θα επιχειρήσω μια λίστα με ό,τι απέσπασε από την ομορφιά το ήσυχο μεγαλείο του. Για να την ανακαλύψει εκείνος που ακόμα δεν διασπάται, ο συγκεντρωμένος, ο μουσικός και ποιητής και ερμηνευτής στις μύτες των ποδιών του».

Ο Γιάννης Σπανός κηδεύεται αύριο Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 14.00 το μεσημέρι, στο Κιάτο της Κορινθίας, τόπο όπου γεννήθηκε και ζούσε.

Πηγή