Η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι μία από τις τελευταίες αυθεντικές ερμηνεύτριες του σύγχρονου έντεχνου τραγουδιού. Η ιδιαίτερη χροιά της και η πηγαία της θεατρικότητα την ξεχωρίζουν και την έχουν οδηγήσει να συνεργαστεί με κάποιους από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, η Ρίτα Αντωνοπούλου θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων συνθετών, που έχουν συνδεθεί με τη Μελίνα Μερκούρη. Η μουσική παράσταση «Θα ζω μες στο τραγούδι» είναι μια γιορτή αφιερωμένη στη ζωή μιας υπερήφανης γυναίκας που εξάντλησε χωρίς συμβιβασμούς τα όρια της ύπαρξής της.

Με αφορμή, λοιπόν, την επόμενη συναυλία της στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μελίνας, η Ρίτα Αντωνοπούλου μας μιλά για τη μοναδική αυτή γυναίκα, που με «τον τσαμπουκά και τη ζωντάνια» της χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή. Συζητάμε ακόμη για την πραγματικότητα, την οποία έρχεται να αντιμετωπίσει ο μουσικός κλάδος και για το πώς ονειρεύεται η ίδια το μέλλον της, στο οποίο, όπως την παρότρυνε ο Θάνος Μικρούτσικος, θα ήθελε να ξεπερνάει τις καταγεγραμμένες της δυνατότητες.


– Θα θέλατε για αρχή να μας μιλήσετε για το ρεπερτόριο που θα ακούσουμε στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά;

Είναι τραγούδια που έχει ερμηνεύσει η Μελίνα Μερκούρη είτε σε πρώτη εκτέλεση είτε και σε άλλες μορφές…τραγούδια που έχουν με έναν τρόπο συνδεθεί μαζί της. Είναι όλα πασίγνωστα και αγαπημένα από όλον τον κόσμο κι αυτό δίνει μια ώθηση στην παράσταση από την αρχή.

– Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μεγάλη Μελίνα Μερκούρη και τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Τι συμβολίζει για εσάς αυτή η γυναίκα που σημάδεψε με την προσωπικότητα και το ταλέντο της μια ολόκληρη εποχή;

Κατά καιρούς γεννιούνται κάποιοι άνθρωποι που έχουν ένα ειδικό χάρισμα να χαρακτηρίζουν μια εποχή, έναν τόπο, ένα κίνημα και να κερδίζουν ένα κομμάτι ιστορίας. Αυτή η γυναίκα με τη δυναμική, τον τσαμπουκά και τη ζωντάνια της έγινε η εικόνα της Ελλάδας, ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει. Όπως έγραψε κι ένας πολύ γνωστός κριτικός του Μπρόντγουει «Η Μελίνα είναι ένα πλάσμα που θα ήθελε κάποιος να καλέσει στο σπίτι των γονιών του…όταν αυτοί θα λείπουν».

– Πιστεύετε πως υπάρχει σήμερα κάποιος που να ασχολείται τόσο ενεργά και τόσο παθιασμένα με τον πολιτισμό της χώρας;

Τι κρίμα που είναι ρητορική η ερώτηση και δε χρειάζεται να σκεφτώ για να απαντήσω πως όχι.

– Έχετε συνεργαστεί στη διάρκεια της πορείας σας με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες του έντεχνου τραγουδιού. Υπάρχουν νέοι δημιουργοί που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα βήματά τους και να δώσουν νέα πνοή σε αυτό το τόσο προσφιλές μουσικό είδος;

Δημιουργοί υπάρχουν. Οι συνθήκες τους/μας προδίδουν δυστυχώς.

– Είστε αισιόδοξη για το χώρο της μουσικής παραγωγής και των ζωντανών εμφανίσεων; Θα καταφέρουν οι άνθρωποι του χώρου να ανταπεξέλθουν των αντιξοοτήτων που έχουν προκύψει από την πανδημία;

Τον κλάδο μας τον έχουν χτυπήσει πολλά δεινά και πριν την πανδημία. Αυτή ήταν η χαριστική βολή. Επειδή δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει σε αυτή τη φάση νιώθω ότι δε μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Μπορώ μόνο να ελπίζω κι εγώ και όλοι, ότι θα καλυτερέψουν οι συνθήκες κι ότι θα καταφέρουμε όχι να επανέλθουμε σε μια «κανονικότητα» όπως εύχονται πολλοί, αλλά να ξεπεράσουμε και εκείνη την «κανονικότητα» και να κάνουμε βήματα μπροστά.

– Θα θέλατε να δώσετε κάποια συμβουλή στους νέους μουσικούς που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτές τις συνθήκες;

Δεν έχω συμβουλές. Αν πρέπει να πω κάτι θα έλεγα να κάνει κάποιος μόνο αυτό που τον καίει βαθιά μέσα του…αν δεν υπάρχει φλόγα κι ουσιαστική ανάγκη για τη μουσική, άστο καλύτερα.

– Τι ονειρεύεστε όσον αφορά την καριέρα σας; Υπάρχει κάποιος ανεκπλήρωτος στόχος που σας καθοδηγεί;

Δε σκέφτομαι ποτέ την καριέρα μου για να είμαι ειλικρινής με την έννοια του να κάνω πλάνα κλπ. Θα ήθελα να μπορώ πάντα να κάνω αυτό που αγαπώ, με τις συνθήκες που θέλω, να είμαι δημιουργική και να εξελίσσομαι συνέχεια μέσα από την τέχνη μου. Να ξέρω σε κάθε παράσταση ότι προχωράω μπροστά κι ότι γίνομαι καλύτερη. Να ξεπερνάω τις καταγεγραμμένες μου δυνατότητες, όπως μου έλεγε κι ο αγαπημένος μου Θάνος Μικρούτσικος.


Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη: Η Ρίτα Αντωνοπούλου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

Πηγή